30/09/2020

Trump ha enviat un avís: prenguem-nos-el seriosament

4 min
Donald Trump durant el primer debat electoral previ als comicis del proper 3 de novembre

Les últimes setmanes Donald Trump ha fet inequívocament clar –i encara més al debat de dimarts al vespre– que el 3 de novembre els votants només tenen dues opcions. I votar Joe Biden no n’és una. El president ens ha fet entendre per activa i per passiva que o surt reelegit o deslegitimarà els comicis adduint que el vot per correu en el seu conjunt no és vàlid.

Els motius de Trump no podrien ser més evidents. Si no obté majoria, enfangarà els resultats perquè només el Tribunal Suprem o la Cambra de Representants puguin decidir el guanyador. Ara mateix, Trump tindria avantatge en tots dos òrgans, fet del qual ha presumit aquesta última setmana. No ho puc dir més clar: la nostra democràcia corre un gravíssim perill; més que mai d’ençà de la Guerra de Secessió, més que després de Pearl Harbor, més que en la crisi dels míssils de Cuba i més que durant el Watergate.

El primer conflicte que vaig cobrir com a corresponsal a l’estranger va ser la segona guerra civil del Líban, que em va marcar profundament. Vaig ser testimoni del que passa en un estat quan tot es polititza, quan una massa crítica de polítics posen el partit per davant del país, quan els responsables –aparentment responsables– creuen que poden deformar o trencar les normes sense cap límit i que el sistema no s’ensorrarà. Però quan els extremistes no s’aturen davant de res i els moderats s’absenten sense més ni més, el sistema es pot ensorrar. I ho farà. Jo n’he estat testimoni. M’agradaria pensar que als Estats Units no pot succeir una cosa així. Però estic molt preocupat, preocupadíssim.

Em preocupo perquè Facebook i Twitter han esdevingut motors gegantins de destrucció dels dos pilars de la nostra democràcia: la veritat i la confiança. No hi ha dubte que aquestes xarxes socials han donat veu als qui no en tenien, la qual cosa és positiva i pot contribuir notablement a la transparència, però també s’han convertit en immenses fosses sèptiques sense filtre on es difonen teories conspiratives en què creu un nombre colpidor ―i cada cop més gran― de ciutadans i ciutadanes.

Aquestes xarxes socials estan destruint la immunitat cognitiva del nostre país: la seva capacitat de discernir entre la veritat i la falsedat.

Sense uns fets compartits en què basar les decisions, no hi pot haver solucions als grans reptes que afrontem. I sense un mínim de confiança entre els dos bàndols i la voluntat de vetllar pel bé comú, és impossible arribar a res de destacable.

“La política necessita un punt de referència fora de la política”, afirma Moshe Halbertal, un filòsof religiós de la Universitat Hebrea de Jerusalem. “Necessita valors, necessita fets i necessita dirigents que respectin que hi ha un àmbit sagrat de decisions que mai no s’utilitzarà per obtenir un rèdit polític, sinó només pel bé comú”.

Halbertal afegeix que la confiança de l’opinió pública es deteriora quan la ciutadania té la impressió que la noció de bé comú no existeix perquè tot ha esdevingut política. Aquestes paraules descriuen la situació que es viu actualment als Estats Units. Les institucions que confiàvem que no entrarien al joc de la política per poder dirimir què és correcte i veritable (els científics, certs mitjans de comunicació, els tribunals) s’hi han enredat fins a tal punt que cada cop n’hi ha menys en què es pugui confiar universalment per definir i perseguir el bé comú. Fins i tot el fet de portar mascareta es relaciona amb una determinada opció política.

En aquestes condicions, és impossible que una democràcia tingui bona salut.

Per això, l’única opció a les pròximes eleccions és Joe Biden. Els demòcrates no estan lliures de culpa a l’hora de jugar a fer política, però no hi ha comparació amb els republicans. El Partit Demòcrata va sospesar totes les opcions i, seguint el criteri dels votants negres i d’una certa edat de Carolina del Sud, va rebutjar un candidat socialista i es va pronunciar a favor d’una figura aglutinadora i moderada com Joe Biden.

El cas dels republicans –que altres vegades s’han decantat per conservadors assenyats amb qui es podia comptar per defensar el bé comú– no és equiparable. Ells han tancat files rere un home que és la persona més deshonesta, perillosa, mesquina, divisòria i corrupta que ha ocupat el Despatx Oval. I ho saben. Quatre anys més del divideix i venceràs de Trump destruiran les nostres institucions i fracturaran el país.

Al meu parer, l’única esperança per als Estats Units passa per l’elecció de Biden i la divisió del Partit Republicà entre trumpistes i el que quedi dels republicans moderats. Després, caldrà esperar que un gran centreesquerra i un petit centredreta es puguin posar d’acord sobre prou temes per tirar endavant el país, cosir les fractures i actuar conjuntament pel bé comú.

El cert és que Biden no va estar particularment brillant durant el debat de dimarts al vespre. Malauradament, mai no l’he vist brillar en cap debat. Tot i això, no tinc cap dubte que les persones, els valors i la integritat que aportaria al govern estarien a l’altura del que mereix el país.

Si les paraules de Trump al debat us van fer desitjar que surti reelegit per quatre anys més i us van causar la impressió que respectarà el resultat de les eleccions si no li és favorable, que tornarà a unir els Estats Units, que farà honor a la presidència i s’envoltarà de persones de la qualitat que mereix el país, no vau veure el mateix debat que jo.

Per recuperar un mínim d’unitat i de seny, ha de guanyar Biden. Per aquest motiu, ara per ara només tinc una resposta a totes les preguntes: cal votar Joe Biden. Feu-ho per correu si no teniu alternativa, però, si podeu, poseu-vos la mascareta i voteu en persona. Si els que ho fem som prous, Biden podrà guanyar directament amb les paperetes dipositades el dia de les eleccions i no caldrà esperar al recompte del vot per correu, la qual cosa donaria temps a Trump i a la cadena Fox News per enfangar els resultats.

Ajudeu algú a inscriure’s al cens electoral per votar Joe Biden. Feu campanya per telèfon a favor de Joe Biden. Parleu al veí de Joe Biden. Oferiu-vos voluntaris per a la campanya de Joe Biden. Acompanyeu algú al col·legi electoral a votar Joe Biden.

Cal fer-ho com si la democràcia dels EUA país en depengués, perquè en depèn.

Traducció: Ignasi Vancells Mora

Copyright The New York Times

stats