FUTBOL
Misc 16/05/2020

El futbol torna a Alemanya, però sense ser el mateix d’abans

El retorn de la Bundesliga va barrejar bons moments de joc amb lesions i debats

i
Toni Padilla
3 min
El Signal Iduna Park durant el partit entre el Borussia Dortmund i el Schalke 04.

Barcelona“Ha sigut espontani, ens ha sortit així. Enyorem els aficionats i ha sigut una forma de deixar-ho clar”, deia Julian Brandt, al final del Borussia Dortmund - Schalke 04. Els jugadors de l’equip local, amb el cap alt després de golejar per 4 a 0, van dirigir-se a la famosa Südtribüne del Signal Iduna Park, una de les graderies més grans d’Europa, per realitzar el ritual que solen fer després de cada partit, aplaudint amb l’afició. Però la graderia era buida. “Ha sigut estrany, especialment després dels gols. Quan marques un gol i l’estadi esclata és emocionant”, afegia Brandt.

“Ha sigut totalment diferent dels partits que solíem jugar, no et puc dir quin ha sigut el veritable nivell del joc, la veritat”, defensava Lucien Favre, el tècnic del Borussia de Dortmund. “Cada equip pot tenir ara una situació física diferent, però no és excusa, hem perdut per defensar malament”, responia David Wagner, tècnic del Schalke 04, on juga el defensa cedit pel Barça Jean-Clair Todibo, que es va lesionar abans del descans. En total, cinc futbolistes van patir lesions durant la primera jornada de futbol alemany en 66 dies, un dels quals, el nord-americà del Borussia de Dortmund Giovanni Reyna, durant l’escalfament. “Sabem que hi ha un risc, però en general ha anat prou bé”, deia Favre.

La Bundesliga torna sense espectadors i amb els primer lesionats

Fonts de la lliga espanyola de futbol admeten a l’ARA que estaven satisfets per com havia anat la jornada. “S’ha demostrat que podem acabar la temporada”, diuen, i insisteixen: “És una situació temporal, excepcional. Tothom vol tornar a veure estadis plens, però ara no podem”. La Bundesliga era la primera gran lliga en tornar després de l’aturada, motiu pel qual va generar una gran expectació, especialment el derbi del Ruhr, un partit de llarga tradició i forta rivalitat. “És com veure un partit d’entrenament”, explicava el català Cesc Fàbregas, mirant el derbi per televisió. El seu company d’equip al Mònaco, Falcao, es preguntava per quina raó no es permetia celebrar els gols abraçats, una mesura que proposa la FIFA especialment per conscienciar la població de la importància de seguir lluitant contra el covid-19. “Espero que ens permetin celebrar de nou amb abraçades, forma part de l’esperit del joc”, deia Bruno Labbadia, tècnic de l’Hertha de Berlín.

La jornada va començar amb pancartes penjades als estadis per aficionats contraris a la tornada. “No tot s’hi val per cuidar el vostre negoci”, deia una a Augsburg. Segons una enquesta, de fet, la major part de la població era favorable a esperar una mica més per veure futbol, però la Bundesliga va complir el seu calendari amb noves normes com 5 canvis per equip, jugadors suplents a la graderia per estar separats per dos metres o una ampolla d’aigua personalitzada per evitar compartir-la. Als camps hi havia tot just quatre aplegapilotes, que desinfecten la pilota quan no es fa servir, i 10 periodistes com a màxim, fet que ha provocat una queixa dels fotògrafs que han quedat fora, perquè només van entrar els oficials de la lliga. La televisió, fent plans més tancats, va poder explicar com el Borussia golejava per 4 a 0 i s’acostava a un sol punt del líder, el Bayern, que juga avui al camp de l’Union de Berlín. El futbol ja viu la seva nova normalitat, amb estadis silenciosos, debats a les xarxes i mascaretes. Les pròximes lligues que volen tornar, aquesta setmana, serien la d’Hongria i la Txeca. Espanya s’ha marcat el 12 de juny com la seva data de retorn.

stats