06/06/2020

¿I ara qui li torna aquests quatre anys a Colin Kaepernick?

2 min
Kaepernick abans d’un partit el 2016.

BarcelonaEl 3 de febrer del 2013, amb 26 anys, Colin Kaepernick va quedar-se a un pam de guanyar la Super Bowl amb els San Francisco 49ers. Pocs dubtaven llavors que Kaepernick tornaria a una final de la lliga de futbol americà, la NFL. Tenia tot el temps del món i talent. Però el 2016 els 49ers no el van renovar i no ha trobat mai més equip. Kaepernick, el primer jugador de futbol americà que va decidir agenollar-se quan sonava l’himne abans d’un partit per protestar contra el racisme i la violència policial contra els afroamericans, va rebre amenaces de mort, va perdre contractes i Donald Trump li va dir “Fill de puta” i “Traïdor”.

Després de la mort de George Floyd, la NFL ha admès finalment que es va equivocar. Després de veure com més de 15 jugadors afroamericans, alguns dels quals de renom, com Patrick Mahomes, demanaven a la lliga una condemna ferma del racisme, Roger Goodell, el comissionat de la NFL, va explicar: “Ens vam equivocar al no escoltar els jugadors abans i encoratgem tots els jugadors a protestar pacíficament. Sense jugadors afroamericans no hi hauria lliga. Estem escoltant. Estic escoltant”. És a dir, va obrir la porta a tolerar que, un cop torni la lliga, els jugadors es puguin agenollar durant l’himne sense por a ser sancionats. Goodell, però, no es va disculpar amb Kaepernick, que va ser apartat de la NFL mentre els clubs deien que fitxar-lo podria significar perdre diners, ja que molts aficionats conservadors es donarien de baixa. Kaepernick, amb 32 anys, continua entrenant-se en solitari. Esperant. Però passi el que passi ningú li tornarà aquests anys sense jugar.

La pròxima temporada de la NFL es pot convertir en una petita metàfora de tot un país. Drew Brees, quarterback dels New Orleans Saints, va explicar que està en contra d’agenollar-se durant l’himne i va rebre la resposta de molts jugadors que el 2014 no es van agenollar. Però ara semblen disposats a fer-ho quan l’himne torni a sonar.

stats