11/06/2018

Tres homes aspiren a número dos del Banc d’Espanya

2 min
La nova ministra d’Economia, Nadia Calviño, era directora general de Pressupostos de la Comissió Europea.

MadridPablo Hernández de Cos, que ahir va jurar davant el rei el càrrec de governador del Banc d’Espanya després d’haver sigut nomenat per Mariano Rajoy hores abans que triomfés la moció de censura, haurà de proposar el nom del subgovernador o la subgovernadora de l’entitat, però serà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui li passarà el nom de l’escollit. En la pràctica s’imposarà l’acord a què van arribar de paraula Rajoy i Sánchez abans de la sentència de la Gürtel i la moció de censura, i que va quedar trencat de facto, raó per la que Rajoy va nomenar Hernández de Cos. És a dir: el PP ha nomenat el governador, i el PSOE, inesperadament i des del govern, nomenarà el subgovernador o subgovernadora.

La idea d’un tàndem dona/home o home/dona es va originar amb un nom que va impulsar l’exministre Luis de Guindos, desitjós de col·locar al capdavant del Banc d’Espanya la seva exdirectora de gabinet i ex secretària general del Tresor, Rosa Sánchez-Yebra. La idea va naufragar per la moció de censura i el llavors ministre d’Economia, Román Escolano, va optar per Hernández de Cos. Sánchez i la ministra d’Economia, Nadia Calviño, hauran de resoldre ara si ha d’ocupar el lloc una dona i qui és el millor candidat o candidata.

Vallés, Vegara o Pérez

Entre els candidats que sonen hi ha Javier Vallés, economista del servei d’estudis del Banc d’Espanya i que va ser membre -i director entre el 2008 i el 2011- de l’oficina econòmica del president José Luis Rodríguez Zapatero. Un altre candidat és David Vegara, secretari d’estat d’Economia amb Pedro Solbes entre el 2004 i el 2009. El 2015 va ser nomenat membre del consell del Sabadell.

I, last but not least, de la mateixa manera que Hernández de Cos ha sigut una opció buscada dins la institució, també és candidat Daniel Pérez Cid, director del departament de regulació del Banc d’Espanya des del 2017. Pérez Cid va començar el 2000 com a economista al banc i més tard ha sigut coordinador executiu per la política prudencial del Banc d’Espanya. Entre el 2006 i el 2015 va ser cap de la divisió d’estabilitat financera. És fill d’Emilio Pérez Touriño, expresident socialista de la Xunta de Galícia.

El lloc de subgovernador és de direcció executiva. El balanç del comportament de l’entitat durant la recessió, els desencerts en matèria de supervisió, la política de fusions de les caixes i el rebrot de la crisi, amb la caiguda del Popular, juntament amb la injecció d’enormes i irrecuperables fons públics, continuen sent objecte de controvèrsia.

stats