01/07/2020

Tres dones insuportables

2 min

La HBO ha estrenat una minisèrie molt peculiar només apta per a persones amb un sentit de l’humor molt singular. Es tracta de Three busy Debras, una mena d’hipèrbole surrealista de l’idíl·lic món de les mestresses de casa nord-americanes. La trama es desenvolupa a la selecta urbanització de Lemoncurd, un nom que ja indica que és un àmbit de fantasia. Fa referència a unes postres tradicionals, una recepta d’una crema de llimona molt pròpia de les esposes perfectes als Estats Units. Lemoncurd és una mena de realitat paral·lela impossible on les protagonistes, que es diuen Debra totes tres -com a súmmum de la desmesura-, competeixen per veure qui té l’anècdota més curiosa per explicar a les altres. Tot passa en un entorn tan abusivament sublim que és absolutament artificial, de colors brillants carrinclons. Les tres Debras, sempre vestides de blanc, són tan exageradament encantadores que sobrepassen els límits, i de la hipocresia degeneren en tres esperpents malvats amb un somriure permanent a la cara. El seu comportament és desproporcionat, excessiu i irreverent en una localitat buida de tota moral. Atropellen un jardiner inquietant i estereotípic, que mor aixafat entre els seus cotxassos, i la hiperactivitat resolutiva de les tres Debras les porta a amagar el crim amb la diligència de qui organitza un casament de luxe. La seva conducta no sorprèn perquè tota la comunitat comparteix aquest context en què l’única llei és la de l’amabilitat hipòcrita.

Cada capítol té una durada de només deu minuts (per sort) i la trama esdevé tan absurda i surrealista que l’argument és el menys important. Es tracta de connectar amb aquest sentit de l’humor tan peculiar. Ara bé: això no és gens fàcil. És més, és gairebé impossible. El que és més plausible és que quan porteu tres minuts veient la sèrie us estigueu preguntant com heu arribat fins allà, i les tres protagonistes us semblin unes dones insofribles que haureu començat a odiar pocs segons després de conèixer-les. Si sou capaços d’aguantar un parell de capítols, és possible que el relat us sembli un bucle repetitiu i perdeu l’interès. Si passeu del capítol tercer, sou uns herois.

Les protagonistes estan interpretades per tres humoristes: Mitra Jouhari, Sandy Honig i Alyssa Stonoha. Van començar a interpretar les Debras en una obra de teatre que s’ha convertit en sèrie gràcies al suport de l’humorista Amy Poehler, que n’és la productora executiva. La sèrie és originària de la plataforma nord-americana Adult Swim, especialitzada en continguts televisius per a adults amb característiques més atrevides, experimentals i irreverents. El nom de la plataforma, de fet, fa referència a l’hora en què els nens estan obligats a sortir de la piscina perquè els adults puguin gaudir lliurement de l’espai i tinguin la seva estona d’esbarjo sense posar en risc la integritat de la canalla. Amb Three busy Debras, però, és fàcil que us hi ofegueu i no us pugui salvar ni el socorrista.

stats