Misc 07/12/2020

La UE avisa Hongria i Polònia que activarà el pla B si no aixequen el seu bloqueig als fons antipandèmia

La resta de líders esperen moviments abans de la cimera de dijous, en què busquen desencallar el veto

i
Júlia Manresa Nogueras
2 min
El primer ministre polonès,  Mateusz Morawiecki, i el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán.

Brussel·lesTot sembla indicar que la vacuna contra el coronavirus arribarà abans que els primers euros dels fons europeus antipandèmia. Hongria i Polònia es mantenen enrocats en el seu veto a l'aprovació tant del pla de recuperació com del pressupost europeu per la seva vinculació al compliment de l'estat de dret i la resta de països de la Unió no pensen allargar la situació gaire més. Fonts comunitàries han avisat aquest dilluns que si Budapest i Varsòvia no s'han mogut ni una mica abans de dijous (quan hi ha cimera de caps d'estat i de govern), estan llestos per activar el pla B que els permetria driblar el bloqueig del bloc liderat per Viktor Orbán.

Els vint-i-cinc països restants, doncs, pressionen encara més els dos governs ultraconservadors perquè aixequin el veto que estan exercint sobre un total de 1,8 bilions d'euros, pensats per ser gastats fins al 2027. Si no arriben senyals positius des dels governs d'Hongria i Polònia a la cimera de finals d'aquest cap de setmana, la resta de caps d'estat i de govern podrien donar llum verda a l'activació d'un nou mecanisme que permeti replicar el fons de recuperació i prorrogar en diferents fraccions el pressupost comunitari deixant-ne fora els dos països de bloqueig.

La mateixa font comunitària insisteix que l'objectiu de dijous és arribar a un acord a vint-i-set i no el contrari, però l'avís ha sigut clar. Cal recordar que tant Hongria com Polònia són dos receptors significatius dels fons europeus (tant els antipandèmia com els del pressupost general) i que enrocant-se en el veto s'hi juguen, doncs, molts diners. D'aquí l'esperança a Brussel·les que acabin despenjant-se del no.

Amb tot, el retard ja és ineludible. Si quan es va pactar el fons es va prometre que els diners arribarien a principis del 2021, si s'arribés a un acord aquesta setmana podrien començar a arribar l'estiu que ve. Si no s'aconsegueix, s'hauria de veure quan es podria trigar a activar la via alternativa sense Hongria ni Polònia. "No esperaria que es necessitin gaires mesos", ha augurat la mateixa font comunitària citada anteriorment.

stats