FUTBOL
Misc 01/04/2020

Una final de Champions sense públic a l’agost

El futbol europeu segueix encaparrat en acabar aquesta temporada com sigui

i
Toni Padilla
3 min
Alexander Ceferin durant el Congrés de la UEFA a Roma

BarcelonaMalgrat no saber com evolucionarà la pandèmia del covid-19, el futbol europeu treballa en diferents projectes de calendari amb una sola prioritat: acabar com sigui la temporada 2019/20. I, per fer-ho, envairà dates inicialment previstes per a la temporada vinent, la 2020/21. La UEFA es va reunir ahir amb les 55 federacions europees per buscar solucions i treballa amb una proposta en què la final de la Lliga de Campions es jugaria a finals d’agost i, si cal, sense públic. L’escenari seguiria sent l’estadi Atatürk d’Instabul.

Conscients que el futbol difícilment tornarà a Europa abans d’aquest juny, els diferents actors -federacions, clubs i lligues- han buidat de partits tot el calendari d’aquest estiu per fer espai a les jornades de lliga que falten, 11 en el cas espanyol, i els últims partits de la present Lliga de Campions. Per fer-ho, va suspendre els partits amistosos de seleccions previstos per a aquest juny pactant-ho amb la Federació Internacional de Futbol (FIFA). Abans ja s’havia passat l’Eurocopa d’aquest estiu al 2021, fet que provoca, a la vegada, moure l’Eurocopa femenina del 2021 al 2022. La idea, doncs, és poder tornar a jugar aquest juny, com més aviat millor.

A la reunió de la UEFA, en la qual va participar el català Andreu Camps en representació de la Federació Espanyola, es va treballar en projectes de calendari en què la idea seria acabar la Lliga entre juny i juliol. I la Champions entre juliol i agost. A la competició continental encara s’han de jugar els partits de tornada de quatre partits dels vuitens de final, entre els quals el del Barça. Clubs com el Barça han demanat prioritzar, sempre que sigui possible, tornar a jugar amb estadis plens, però de mica en mica s’assumeix que serà impossible fer-ho aquest juny. Sense espectadors, el Barça deixaria d’ingressar part del seu pressupost previst, però seria un mal menor si pot acabar la temporada. En canvi, si aquesta temporada es dona per acabada, el Barça podria deixar d’ingressar més de 200 milions en diferents conceptes.

Tothom assumeix, doncs, que s’envairan dates previstes de la temporada vinent, la qual cosa obre un problema jurídic per la durada dels contractes dels jugadors i entrenadors més enllà del 30 de juny. El sindicat de futbolistes (FIFPro) està negociant aquest cas amb la FIFA per buscar un acord universal que eviti problemes legals, ja que ara mateix centenars de jugadors podrien quedar-se sense contracte amb la temporada encara en marxa. La idea seria que els actuals contractes s’acabessin un cop s’acabi la temporada, sigui la data que sigui. Trobar un acord no serà fàcil, com tampoc ho serà quan toqui ordenar la temporada 2020/21. Ahir es va parlar de reduir el nombre d’equips de Primera o jugar per Nadal.

Wimbledon, cancel·lat per primer cop en 75 anys

El prestigiós torneig de tenis de Wimbledon va confirmar ahir la seva suspensió. Els organitzadors de l’All England Club van explicar que no hi haurà edició el 2020 i que la pròxima, la del 2021, serà entre el 28 de juny i l’11 de juliol. El torneig tenia contractada una assegurança en cas de pandèmia i mantindrà bona part dels ingressos. La pandèmia del coronavirus té aturat el circuit de l’ATP i el de la WTA, de moment, fins al 7 de juny. A més, ha provocat que un altre dels Grand Slams del calendari, Roland Garros, s’hagi ajornat fins al setembre. De moment, els responsables del torneig francès segueixen decidits a no suspendre la seva cita. Pel que fa a Wimbledon, el torneig més antic del circuit professional, només s’havia cancel·lat fins ara amb motiu de les dues guerres mundials.

stats