FUTBOL
Misc 18/06/2020

Unzué s’envolta d’amics per lluitar contra l’ELA

L’exporter i entrenador navarrès anuncia que abandona el futbol en un acte al Camp Nou

i
Toni Padilla
4 min
Jordi Alba, Gerard Piqué, Juan Carlos Unzué, Carles Puyol i Sergi Roberto.

BarcelonaJuan Carlos Unzué feia dies que planificava la roda de premsa en què va anunciar que pateix esclerosi lateral amiotròfica (ELA), una malaltia degenerativa de les motoneurones. Amb la complicitat del Barça, que li va cedir l’Auditori 1899 del Camp Nou, el navarrès va voler assegurar-se la presència dels metges amb qui ha fet amistat aquests dies, parlant amb els treballadors del club cada dia per garantir que es respectessin les mesures de seguretat contra el covid-19 a la sala. I separats per un metre i mig, amb una mascareta que els permetia dissimular una mica les emocions, l’escoltaven Gerard Piqué, Sergio Busquets, Jordi Alba o Carles Puyol. I Sergi Roberto, qui va perdre la mare, afectada per l’ELA, fa poc.

Al final de l’acte, tres entrenadors es van fotografiar plegats: Juan Carlos Unzué, Luis Enrique i Quique Setién. Tots, reclutats pel nou “equip” del navarrès, tal com va dir ell. “El meu objectiu ja no serà entrenar un equip. La meva etapa com a entrenador s’ha acabat. Ara signaré per un equip modest però molt compromès, i tindré molts companys i companyes. Un equip amb molt moviment al mercat de fitxatges perquè, malauradament, cada dia signem tres cares noves i perdem tres companys a causa de l’ELA .El nou equip és la Fundació Luzón, amb la qual treballarà conjuntament per recaptar fons “que ajudin a la investigació i a trobar un tractament”.

Unzué, que va començar aquesta temporada com a entrenador del Girona, fa mesos que lluita contra l’ELA i va decidir fer-ho públic per donar visibilitat a la lluita per trobar remei a aquesta malaltia degenerativa, ja que encara no hi ha cura. “El passat mes de febrer, la doctora Povedano va confirmar el diagnòstic que l’estiu passat ja m’havia donat el doctor Rojas a l’Hospital de Sant Pau. Pateixo esclerosi lateral amiotròfica, més coneguda com a ELA. El doctor Rojas va ser qui em va animar a no deixar d’entrenar i seguir endavant”, recordava l’exfutbolista navarrès, que va convidar la doctorna Povedano i el doctor Rojas a un acte en què va parlar Josep Maria Bartomeu, president del Barça, que li va deixar clar que el club sempre serà casa seva.

Juan Carlos Unzué anuncia que pateix ELA

Unzué va ser destituït a l’octubre com a entrenador del Girona, el seu últim equip, pels mals resultats. “Aquests mesos m’he centrat en lluitar contra la malaltia. En el meu cas, l’ELA m’està afectant les extremitats: braços, mans i cames de manera asimètrica”, va precisar Unzué, que va admetre que “el peu dret ha perdut una mica de força”. Els jugadors del Girona feia mesos que sabien que Unzué patia una malaltia, però llavors no se sabia que era l’ELA. En els viatges, en els entrenaments, havien vist com a vegades, en lloc de ser amb ells sobre la gespa, s’asseia per controlar-ho tot des de la distància. El club gironí també s’ha ofert per ajudar en el nou repte d’Unzué.

“Ho porto realment bé, em podeu creure. Però ara vull pensar en tot el que puc fer. He vist la poca visibilitat que té aquesta malaltia, amb els pacients que pateixen per portar una vida digna”, va explicar el navarrès, que també va rebre missatges de suport d’amics com Pep Guardiola o Javier Mascherano. “Ajudarem a millorar la qualitat de vida d’aquests companys d’equip. Aquests dies he après de malalts d’ELA com el periodista Carlos Matallanas. Ja fa sis anys que va ser diagnosticat amb l’ELA i té un bloc magnífic que escriu a través de les seves pupil·les i una pantalla, va explicar.

De la porteria a la banqueta

Unzué es va formar a l’escola de futbol de l’Osasuna, a la seva Navarra natal. Després de dos anys amb l’Osasuna, va ser fitxat pel Barça, on seria suplent d’Andoni Zubizarreta amb Johan Cruyff. El 1990 va decidir marxar al Sevilla, on va jugar fins al 1997, quan va fitxar pel Tenerife. Després de passar per l’Oviedo, es va retirar a l’Osasuna el 2003.

Homenatge del Madrid i el València a Unzué

Una vegada retirat, va passar a ser l’entrenador de porters del Barça quan Frank Rijkaard va ser desginat entrenador el 2003. Amb l’arribada de Guardiola, Unzué va continuar al club blaugrana, formant part del cos tècnic del millor Barça de la història. L’any 2010 va viure la seva primera experiència com a primer entrenador d’un equip, al Numància. El 2014 va tornar al Barça com a ajudant del seu amic Luis Enrique, i va guanyar el triplet el 2015. El 28 de maig del 2017, després de desvincular-se del Barça, va debutar com a entrenador a Primera amb el Celta de Vigo. La seva última feina va ser al Girona. Ara afronta un nou repte per al qual tindrà el suport de centenars de futbolistes.

stats