Misc 08/08/2020

"És necessari posar-se en el lloc de l'altre": els missatges de la mediació d'Urkullu

Rajoy va mentir quan va dir que hauria aprovat igualment el 155 amb eleccions

i
Ernesto Ekaizer
6 min
El lehendakari, Íñigo Urkullu en un acte amb el president  del govern espanyol, Mariano Rajoy, el 2015.

MadridEl 27 de febrer del 2019, durant la seva declaració en el judici oral del Procés al Tribunal Suprem, Mariano Rajoy, molest, va intentar una vegada i una altra embolicar la troca amb "la mediació del no-res" i les diferents persones que li havien telefonat. Volia eludir les preguntes sobre Urkullu.

L'advocat Jordi Pina va aixecar el dit índex de la mà dreta i va dir:

–Senyor Rajoy, si el que vull saber és més senzill. Jo li he preguntat per un nom. Un senyor que es diu Urkullu. Que és lehendakari. El senyor Urkullu va intentar mediar. Només li pregunto això.

–L'entenc. I jo he sigut molt generós, perquè li he dit que han sigut molts els que han volgut fer d'intermediari. Mediar no. Parlar. Donar l'opinió. Interessar-se, però...

–Senyor Rajoy...

En aquell moment, el president del tribunal, Manuel Marchena, el va interrompre.

–Senyor Rajoy...

–També el senyor Urkullu –va dir Rajoy.

Amb fòrceps, però ja sense remei, Rajoy ho havia admès. Pina va prosseguir amb una última pregunta.

–¿Va atendre vostè el senyor Urkullu?

–Jo atenc tothom i, per tant, el vaig escoltar i li vaig dir que jo no estava disposat a negociar.

Pina ja havia aconseguit la resposta i li va dir:

–Doncs moltes gràcies.

Els missatges que l'ARA publica en exclusiva i que formen part de l'arxiu tancat d'Urkullu –perquè involucren altres persones– revelen fins a quin punt Rajoy no va dir la veritat i va intentar escapar de les preguntes sobre la intermediació del lehendakari en el judici del Procés.

En les comunicacions del 25 i el 26 d'octubre del 2017 –des de la reunió amb els empresaris a la Lehendakaritza guiats per l'advocat Emili Cuatrecasas fins als missatges amb Carles Puigdemont, Pedro Sánchez i Mariano Rajoy– el lehendakari Urkullu intenta que el 27 d'octubre, amb l'espasa de Dàmocles del 155, es repeteixi l'escena del 10 d'octubre.

En aquella ocasió Puigdemont havia enviat el text del seu discurs a Urkullu perquè aquest l'hi fes arribar a Rajoy: una manera de "mesurar la temperatura".

Però el llavors president català va canviar el discurs i va declarar la independència, cosa que no preveia en la versió enviada a la Moncloa, encara que tot seguit va suspendre la DUI.

Ara es tractava de trobar la sortida de manera nítida: la convocatòria d'eleccions autonòmiques. Urkullu estava convençut que Rajoy no aplicaria el 155 si Puigdemont procedia a convocar-les.

Rajoy, per la seva banda, va tornar a faltar a la veritat quan en les seves memòries va escriure que el 155 s'aplicaria fins i tot amb una convocatòria d'eleccions autonòmiques. Aquests són els missatges d'aquells dies:

Urkullu a Puigdemont

25/10/2017 - Tarda

“Estimat President! Després de la nostra conversa d’aquesta tarda he estat pensant i he preferit trucar a Pedro Sánchez per contrastar si havia parlat amb Miquel Iceta i, si ho havia fet, per saber què li havia plantejat. Just abans de trucar-li jo, Sánchez havia parlat amb Iceta, que al seu torn havia parlat amb la vicepresidenta Santamaría. He reproduït a Sánchez la conversa que hem tingut. Ell, Pedro, també intentarà parlar amb el president Rajoy. Hi ha una qüestió que, ja d’entrada, em i ens condiciona: saber que no compareixeràs al Senat. Em i ens condiciona perquè pensàvem que sí i perquè ens feia la impressió que hi acudiria el mateix Rajoy en bona predisposició.

En qualsevol cas, com que qualitativament el PSOE és molt important per a la cobertura de l’aplicació del 155, el PSOE es veu en una situació compromesa al saber que està convocat el ple del Parlament.

En aquesta situació i davant la catàstrofe que suposaria arribar fins al final per part d’uns i altres, amb conseqüències en el retrocés de l’autogovern, greus afectacions econòmiques i socials, crisi i fractura social, risc d’enfrontament i d’extensió d’aquesta situació a altres àmbits i també conseqüències per a l’encaix d’aspiracions legítimes en el si de la UE, et plantejo:

–L’oportunitat de traslladar a Rajoy l’assumpció per les dues parts de la següent coincidència tàcita:

1. No declaració d’independència (o, si no, deixar-la en suspens).

2. No aplicació del 155 (o, si no, deixar-la en suspens).

3. Sí eleccions a Catalunya convocades pel President.

4. Sí tornada a la normalitat institucional i legal per les dues parts.

En relació amb aquests compromisos i després de la dissolució del Parlament, plantejo la constitució d’una taula de diàleg entre els dos governs o bé una acció facilitadora de qui es triï que permeti gestionar aquests compromisos i les sol·licituds plantejades per uns i altres (alliberaments, retirada de membres extres de les forces i cossos de seguretat...) des d’una interlocució normalitzada entre els dos governs i que posteriorment permeti el diàleg entre el nou Govern constituït i el govern espanyol per a l’anàlisi de la reformulació del model d’Estat (en la qual estem disposats a acompanyar-vos) i d’un possible millor encaix de Catalunya en l’Estat.

Espero que ho consideris i, en aquest cas, m’autoritzis a seguir intentant una via de solució d’acord amb aquesta proposta. Abraçada!”

Puigdemont a Urkullu

25/10/2017 - Tarda

“Gràcies, lehendakari. Entenc que si hi ha eleccions (que només puc convocar fins divendres al matí) hi hauria suspensió del 155. Sense declaració d’independència al Parlament. Puc exposar-ho així a Junqueras?”

Urkullu a Puigdemont

25/10/2017 - Tarda

“Crec que sí. T’ho confirmaré.”

Urkullu a Rajoy

25/10/2017 - Tarda

“Suposo que estàs totalment implicat en les converses (em consta pel president de EAJ-PNB [Andoni Ortúzar]) i que això faci que no em responguis. Tant és.

Amb absoluta lleialtat et faig arribar, després d’una tarda de converses amb el president Puigdemont i d’unes posicions i condicions difícilment comprensibles, el missatge que he enviat a Pedro Sánchez després d’una conversa amb ell conseqüència de la mantinguda amb Puigdemont.

Veuràs que en el missatge i els plantejaments (contrastats també amb el president d’EAJ-PNB) continuo el fil de la conversa-proposta a Puigdemont:”

Puigdemont a Urkullu

26/10/2017 - Migdia

“Lehendakari, és cert això que corre als mitjans que la Moncloa manté el 155?”

Urkullu a Puigdemont

26/10/2017 - Migdia

“President! Estic en el ple del Parlament i no estic seguint els mitjans. Crec que podem considerar que el president [Rajoy] no sortirà públicament però que estarà molt atent a la teva intervenció perquè sap –i ell mateix ja va dir que valoraria la convocatòria electoral (s’ha d’entendre que positivament, perquè, a més, estic convençut que ell no voldria aplicar-lo)– que també el PSOE, que qualitativament és important, mostrava fins avui la seva objeccció al 155 si convoques eleccions. És necessari posar-se en el lloc de l’altre i fer que els passos siguin graduals, començant per la compareixença de la vicepresidenta aquesta tarda al Senat, ja que som molts els que estem pressionant i treballant per a la no aplicació del 155. Per això esmentava la tornada a la legalitat en el decret [de convocatòria] (missatge que li he fet arribar a Rajoy). Tinguem confiança.”

Urkullu a Sánchez

26/10/2017 - 16.34 h

“Estimat Pedro! Quan he rebut el teu escrit estava parlant amb el síndic. El que el PSOE proposa en l’esmena és el que, com a últim recurs, finalment li he plantejat aquest matí a Rajoy. El que per a mi –insisteixo que per a mi– no té lògica és que si Puigdemont convoca eleccions s’hagi d’aprovar l’aplicació del 155. En aquest cas hauria de quedar clar que es deixaria en suspens i sense que això soni a amenaça ni humiliació, sinó com un tràmit parlamentari. Intentaré seguir fent tots els possibles.”

Puigdemont a Urkullu

26/10/2017 - 21.53 h

“Disculpa, lehendakari! Em vaig oblidar aquest terminal al despatx i només vaig tenir temps d’emportar-me el personal. He estat en contacte amb Iceta. Està desconsolat. Jo avui m’ho he passat molt, molt malament. Ningú de la Moncloa ha llegit la gravetat de la meva decisió i han dinamitat totes les opcions amb les declaracions públiques. T’agraeixo de per vida el teu esforç i ajuda.”

Urkullu a Puigdemont

26/10/2017 - 21.53 h

“No t’explico com de desconsolat estic jo havent fet, des d’Euskadi, tot el possible a petició de tots vosaltres i havent de suportar ara els cartells de «Urkullu tanca les portes a la independència» al meu poble. Tot i això, seguiré a la vostra disposició perquè crec fermament en el que he fet i en el que he transmès, fins i tot quan m’has plantejat que Junqueras et demanava proves de la no aplicació del 155. I d’això es tractava. I encara que Sánchez s’apropiï de l’estratègia d’aprovar el 155 però no aplicar-lo i ho tradueixi en esmena, crec sincerament que aquesta seria la via per al govern espanyol. Seguiré a disposar.”

Puigdemont a Urkullu

26/10/2017 - 21.54 h

“Em saben greu aquests problemes. Lamentable! Avui m’he explicat amb el cor a la mà al grup parlamentari i ja he hagut de sentir retrets de traïció. No sé en quines condicions, però també segueixo a la teva disposició.”

stats