28/02/2015

Vent i circ al Festival Internacional de Figueres

2 min
Vent i circ al Festival Internacional de Figueres

FigueresEl Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres ho té tot: números extraordinaris, una carpa sense pals interiors d’una visibilitat excel·lent, una orquestra vibrant, una il·luminació molt efectista i un públic entregat. Malauradament, en aquest tot també hi entra la tramuntana, que divendres al matí, a l’assaig general, va impedir la presentació de l’increïble número aeri del Circ Nacional de Pyongyang perquè el vent feia moure l’estructura de trapezis des d’on volen aquests acròbates fora de sèrie, enllaçant triples i quàdruples salts mortals. No se’ls perdin, a Figueres o a YouTube.

Com cada any, Genís Matabosch, director i presentador del festival, ha ofert un programa de circ clàssic mai vist a Europa ple de troballes artístiques que presenta amb un estil que potser naftalineja una mica.

El criteri estètic, a debat

Curiosament, aquest any molts artistes actuen amb un look pretesament modern en la vestimenta, el maquillatge i el posat, que en alguns casos fa que et plantegis quin és el criteri estètic dels seus creadors. Exemples: els russos de la Troupe Trushin, saltadors a bàscula, que ofereixen un número boníssim ple de salts mortals de tota mena, fets amb una precisió admirable, semblen fantasmes trets d’una pel·lícula de Tim Burton. Les dues Mongolian Angels entren a la pista vestides d’executives, amb vestits jaqueta, sabates de taló i fins i tot tauletes, abans de treure’s la disfressa absurda i executar un número de trapezi extraordinari. El contorsionista rus Aleksandr Batuev fa nusos impossibles i anguniosos amb el seu cos vestit com si fos un membre de Reservoir dogs. La Yunnan Acrobatic Troupe of China treballa els exercicis d’antipodisme i equilibri barrejant un vestuari que sembla egipci, tambors africans i lluentons indis. Fins i tot Raul Black, un figuerenc que fa màgia amb grans aparells, sembla que sigui un membre desconegut de Sangtraït, envoltat de zombis perduts en unes obres abandonades d’autopista. Més agraït, estèticament i eròticament parlant, són els exercicis que el Duo Essence, dues belleses ucraïneses de cames inacabables, fan penjant-se d’un pal vertical. Una mica com el pole dance, però acrobàtic. Més d’un figuerenc hi deu haver somiat, aquesta nit.

Potser per aquesta exageració estilística s’agraeixen números d’estil clàssic com la cridanera Troupe Muratov de volteig a cavall, l’únic número amb animals de tot el Festival. O els dos pallassos sud-americans Matute i Rulo, que actuen, cada un pel seu compte, fent petites entrades i aconsegueixen una cosa gairebé impossible: que no et sembli que siguin allà per omplir els espais buits entre número i número. Amb unes habilitats tècniques sorprenents en uns pallassos i una utilització gens forçada d’alguns espectadors, es fiquen el públic a la butxaca.

El Festival de Circ oferirà sis funcions més al llarg del cap de setmana, avui i demà, a més d’altres activitats paral·leles. Dilluns serà la gran gala final i el lliurament de premis. Esperem que la tramuntana no torni a muntar el seu número.

stats