Misc 31/01/2022

La méteo: tramuntana forta i canvis sobtats de temperatura

Demà al matí caldrà abrigar-se més però a mitjans de setmana el termòmetre fregarà els 20 graus

3 min

Aquest migdia alguns termòmetres s'han situat a tocar dels 20 graus a causa del vent de nord, però en general l'ambient ha sigut força més fred que ahir. La mitjana de les màximes a Catalunya ha baixat més de 2,5 graus respecte a ahir però, tot i això, ha seguit sent alta per a l'època. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 19 graus de Tarragona, de la Seu d'Urgell, de la Pobla de Segur i de Roses, temperatures provocades pel vent de nord. La temperatura també ha pujat a Ponent, on el vent ha trencat l'estancament dels últims dies. La pròxima nit serà més freda i demà caldrà abrigar-se més que avui per sortir de casa.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17 h i la d'ahir a la mateixa hora

El vent es va enfortint i aquesta nit bufarà amb ratxes encara més intenses. Fins a les cinc de la tarda els cops més forts d'avui són els 128 km/h de Portbou, els 88 de Mont-roig del Camp, els 82 del Perelló i els 74 de Roses. Demà el vent continuarà bufant molt fort en aquests sectors, i de fet a l'Empordà i a Menorca no serà fins demà al matí i migdia quan arribarà al seu màxim. El Meteocat té actiu un avís de perill per vent que afecta 14 comarques, la majoria del Pirineu.

Tot i que el vent de nord farà entrar aire més fred, aquest matí ha sigut el més suau a Catalunya des de l'11 de gener. La mitjana de les temperatures mínimes s'ha situat en 1 grau. Durant aquest tram final de gener, amb el pas dels dies, lentament la mitjana de la temperatura nocturna ha anat a pujant, fins a situar-se avui molt a prop de la normalitat dels últims anys.

El vent afavoreix que la temperatura nocturna no pugui baixar tant en general. El canvi de temps provocarà algunes nevades al vessant nord del Pirineu, precipitacions que només arribaran a ser destacables a les cotes altes de la serralada, encara que a la tarda i al vespre també es puguin arribar a veure volves de neu a les cotes més baixes.

Aquesta setmana serà de pujades i baixades fortes de la temperatura. Demà al matí caldrà abrigar-se més que avui, però dimecres i dijous una entrada d'aire molt càlid farà que la temperatura torni a superar puntualment els 20 graus, i que moltes màximes superin els 15. L'ambient suau per a l'època s'acabarà divendres: el cap de setmana estarà marcat per una baixada de la temperatura que ens portarà altre cop cap a l'ambient normal d'hivern. El cap de setmana que ve farà fred, però no tornarem a les glaçades tan fortes de les últimes setmanes i tampoc s'entreveu cap fredorada important a llarg termini.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dimecres

Pel que fa a l'estat del cel, aquesta nit de dilluns a dimarts es podrien arribar a escapar algunes gotes en sectors de la Selva, del Maresme o també a la serra de Tramuntana i al nord de Mallorca, però en general els pròxims dies continuarà el temps estable i assolellat. A partir de dijous circularan més bandes de núvols prims. El cap de setmana podria començar amb noves nevades puntuals al nord del Pirineu i potser fins i tot amb algunes gotes en comarques de Girona i de Barcelona, però res fa pensar en un canvi que pugui fer ploure de manera destacable com a mínim fins a la setmana que ve. Segurament la tramuntana reapareixerà entre divendres i dissabte, però no bufarà ni de bon tros amb tanta força com avui i demà.

stats