02/08/2020

On viure, on treballar

2 min

De pandèmies n’hi ha hagut un munt. Però aquesta és la primera que agafa el món amb tres característiques noves: globalització, preponderància dels serveis i connectivitat digital.

És per això que penso que el gran canvi que ens deixarà aquest episodi històric és el dels llocs on treballem i on vivim i el de com ens traslladem. Més enllà del teletreball, afecta els viatges, els desplaçaments, la possibilitat de reunir-se i formar-se de forma digital, a distància.

Fa temps que la concentració de la població en grans urbs s’estava convertint en un problema no només de sostenibilitat, sinó també de justícia social i d’integració de l’ésser humà en la natura. Viure en pocs metres quadrats, en barris sobrepoblats, sense verd, amb contaminació, amb problemes per al transport i la mobilitat no és vida. I era la tendència.

El covid acabarà passant i moltes de les coses que ara anomenem nova normalitat desapareixeran, però quedarà ben segur un canvi en el concepte i les possibilitats de com podem treballar i interactuar professionalment, i aquest canvi portarà un canvi de la distribució de la població entre grans conurbacions, àrees rurals i petites poblacions. El transport mai no serà el mateix i el creixement del transport aeri ha començat, per sempre, una correcció a la baixa que només en moments de vacances tornarà a ser com el que vam conèixer.

Els desplaçaments professionals baixaran radicalment, ja que abans un no sabia com evitar una reunió presencial en una altra ciutat i ara ha passat a ser normal fer-la telemàticament. Tot es pot fer igual evitant costos, temps i consum de combustible.

La nova normalitat serà un món més repartit pel planeta, amb menys mobilitat i amb un concepte del treball totalment vinculat a la persona, i no tant a l’empresa o a un espai de treball determinat, excepte, esclar, en la indústria manufacturera o l’agricultura, la pesca i la ramaderia.

Molta gent s’està plantejant fugir de la ciutat, buscar espai i natura a baix preu lluny de l’asfalt. Els preus immobiliaris registraran un canvi important i pobles a punt de desaparèixer, amb una bona gestió de serveis, escoles i sanitat, podran tornar a recuperar la vida que van perdre.

Tant de bo. Perquè serà un món millor.

stats