PACTES DE GOVERN
Misc 04/06/2019

Vox i el PP exhibeixen sintonia davant el veto de Ciutadans

Rivera desafia Abascal a triar entre governs de dretes o del PSOE

i
Dani Sánchez Ugart
3 min
Vox i el PP exhibeixen sintonia davant el veto de Ciutadans

MadridEl PP va voler contrarestar aquest dimarts els dubtes generats sobre la formació de governs de dretes a les autonomies i municipis exhibint sintonia amb Vox, soci necessari juntament amb Ciutadans en la majoria d’aquests acords. El secretari general popular, Teodoro García Egea, i el vicesecretari de la formació d’ultradreta, Iván Espinosa de los Monteros, van intentar desencallar les negociacions, que es troben empantanegades a causa de la negativa del partit d’Albert Rivera de seure amb la formació de Santiago Abascal, que al seu torn diu que no donarà suport a possibles pactes si no es produeixen les trobades a tres.

Fonts populars es van mostrar confiades que aquests dos partits aconseguiran superar les diferències, i van posar el dia 11 de juny, quan es constitueix la mesa de l’Assemblea de Madrid, com a data clau, tot i que ahir les coses semblaven encallades. El líder de la formació taronja va desafiar Vox a “decidir” si volia governs del PP i Cs o preferia executius d’esquerra, però va deixar clar que no es pensava moure de la posició adoptada dilluns per unanimitat en l’executiva. En una entrevista a Antena 3, Rivera va considerar que la política “no va d’enfadar-se”, i es va preguntar: “¿Abascal farà alcaldessa Manuela Carmena? ¿Algú s’ho creu?”

Però Abascal tampoc va donar el seu braç a tòrcer i va insistir que les seves condicions per arribar a acords amb els dos partits de dretes passen necessàriament per una reunió amb Ciutadans. “Si em donen a triar entre l’espasa i la paret, agafo l’espasa, tant se valen les conseqüències”, va dir en una entrevista a Esradio. Vox no accepta l’exclusió de les converses perquè considera que és una falta de respecte als seus votants, i que és també una estratègia per transmetre la sensació que els vots a la seva formació no serveixen de res, perquè acaben sumats a la majoria de dretes sense poder establir condicions, segons va explicar.

Avenços bilaterals

Així, la situació va continuar ahir sense resoldre’s, mentre s’acosten les dates clau per formar els executius municipals, que han de quedar resolts el dia 15, i la constitució dels Parlaments autonòmics. Així com Cs i Vox van mantenir posicions allunyades, el PP sí que va constatar la sintonia amb els altres dos partits. A més de la reunió al Congrés amb la ultradreta, representants populars es van reunir a Saragossa amb els dirigents del comitè negociador de Ciutadans, que els van presentar el seu decàleg de mesures per formar govern, immediatament acceptat pels conservadors. El pacte entre els dos partits, doncs, està pràcticament tancat a la comunitat, tot i que en aquest cas tenen un altre escull: els regionalistes del PAR, que també veten acords amb Vox, els vots dels quals són necessaris per bastir una majoria alternativa a l’actual president socialista Javier Lambán.

La principal plaça, amb tot, continua sent la Comunitat de Madrid, on els populars i els taronges també tenen avançat un pacte, que passaria per atorgar la presidència de la mesa de l’Assemblea a Ciutadans.

Felip VI comença les consultes

El rei Felip VI començarà aquest dimecres la ronda de consultes per a la investidura amb els partits més petits del Congrés. En concret, durant el dia visitaran la Zarzuela els representants del Partit Regionalista Càntabre, Compromís, Equo, UPN, Coalició Canària, Galícia en Comú i Esquerra Unida. En principi, tots ells excepte el representant d’UPN li traslladaran la disposició a investir Pedro Sánchez si arriben a un acord. Dijous serà el torn de la resta de formacions (el PNB, JxCat, En Comú Podem, Vox, Podem, Cs, el PP i el PSOE). Sánchez li haurà de comunicar al monarca si està disposat a presentar-se a la investidura, que la Moncloa preveu que es produeixi al principi del mes de juliol.

stats