Aconseguim realment la igualtat de gènere?

A part dels salaris baixos que tenim al nostre país, l'escletxa salarial per gènere continua sent molt important

Si fem una mica de retrospectiva i mirem l'evolució que ha registrat la nostra societat es podria donar per entès que, actualment, ja es donen les circumstàncies per a què la igualtat de gènere sigui una part (molt fosca) de la nostra història.

Malauradament, i cada cop amb més freqüència (deu ser cosa de la sobreexposició a la informació) arriben exemples quotidians que posen en dubte que aquesta igualtat es doni de forma efectiva.

Llegeixo les declaracions d’un conegut polític català en les quals, parlant del suposat adoctrinament de TV3, diu que aquesta fa agitació ideològica fins i tot "en els programes de cuina de les senyores". Sí, el mateix polític que fa un temps es referia a les urnes de l'1-O dient: “La meva dona en té una igual per a la roba bruta”. Assimilacions i comentaris que avui dia haurien d'estar eradicats i que, en el seu cas, requeririen d’una reprovació unànime i l’exigència de responsabilitats.

Ahir també, coneixíem les dades dels assalariats i assalariades del nostre país com a conseqüència de la demanda d’informació realitzada per la consellera Sílvia Bonet. D’aquestes dades es desprèn clarament que, a part dels salaris baixos que tenim al nostre país, l'escletxa salarial per gènere continua sent molt important.

Aquests dies, seguint un cas que s’està jutjant de violació múltiple a una dona que es va produir durant les festes de San Fermín al País Basc, m’escandalitza veure que encara és una tònica la criminalització de la dona en casos d’abús sexual. 

Tot plegat, una mostra que potser el camí realitzat i les mesures implementades encara no ens han portat cap allà on la nostra societat hauria d'estar. Tot allò que s’ha fet fins ara era i continua sent necessari, però potser també toca aplicar polítiques 'actives' que permetin forçar el canvi que, de forma natural, la nostra societat no fa o ho fa a un ritme clarament insuficient. En la futura Llei d’igualtat que el Govern està treballant, segurament caldrà analitzar amb determinació mesures d’aquests tipus.

Aprofito per felicitar tant al Govern com al MoraBanc Andorra per la campanya que han iniciat recentment per conscienciar contra la violència de gènere. Una d’aquelles xacres en aquest àmbit que ens recorda que encara tenim molt camí per recórrer.