Cultura de mirada llarga

Una institució ha de saber quina cultura vol per al seu país i quina societat vol construir a través d'ella

En una d'aquestes tertúlies que s'acostumen a tenir en les sobretaules pesades d'aquests dies de grans concentracions humanes al voltant del menjar, ja siguin familiars, amistats o companys de feina, algú de qui reservo l'anonimat en ple debat sobre el paper de la cultura en la societat d'avui em va adreçar una pregunta amb cert desafiament: "I tu, saps quina cultura vols per a Andorra a deu o quinze anys vista?". No vaig respondre jo, no em va donar temps, sinó que la persona que tenia asseguda al meu costat va ser més ràpida i li va dir: "La qüestió no és quina cultura vol l'Albert o tu o jo a deu anys vista, sinó que el cal preguntar-se és si el govern, sigui quin sigui, té intenció de planificar un projecte cultural de país que vagi més enllà de la legislatura de quatre anys i que compti amb alguna cosa més que el mecenatge i l’almoina de les subvencions".

Vaig quedar expectant a veure quina era la contrarèplica de la persona que ens havia interrogat, però va ser impossible saber-ne el seu parer ja que bona part de la resta de convidats a l'àpat hi van dir la seva, no sense ser-ne conscients tots plegats que a la cantonada hi tenim unes eleccions i que s'entreveia que alguns dels participants en el debat estan elaborant els programes electorals, tot i que després passin olímpicament de complir-los, però es tracta de tenir la parròquia tranquil·la pel que fa a l'àmbit competent.

Em trobava enmig d'un debat amb argumentacions similars llegides i escoltades en diferents fòrums, no necessàriament andorrans: la incapacitat de planificar una política cultural des de les institucions que sigui de llarg recorregut. Val a dir que algunes ni tan sols planifiquen, sinó que remen segons bufa el vent amb un pressupost de mínims esperant que algun privat posi diners en alguna iniciativa relacionada amb la cultura, i aleshores corren a fer-se la fotografia al seu costat. Legítim, evidentment, i benvinguda la iniciativa si s'emmarca en un projecte perquè ens aporta i enriqueix moltíssim. Però una institució ha de tenir una mirada més llarga i ha de saber quina cultura vol per al seu país i quina societat vol construir a través d'ella.