Demostrar l'andorranitat

L'important no és fer un examen o un curset, sinó sentir-se andorrà i estimar el país

Hi haurà qui es farà mala sang amb l'acord impulsat pel ministre Eric Jover per instaurar un curs, que en cas de ser avaluat satisfactòriament, eximirà d'haver de realitzar la prova d’integració a les persones que desitgen obtenir la nacionalitat andorrana i que s'ha de fer davant l'anomenada Comissió de Nacionalitat prevista reglamentàriament.

El tema de la nacionalitat sempre ha creat debats oposats entre els defensors de facilitar el passaport als residents amb un període important de residència a Andorra i aquells que són partidaris de deixar-ho tot com està o fins i tot de ser més restrictius.

La veritat és que Andorra no és una excepció. A Espanya totes aquelles persones que vulguin convertir-te en ciutadà espanyol han de passar un test de naturalització en el qual han de demostrar els seus coneixements d'espanyol en matèries constitucionals i socioculturals, amb preguntes que en alguns casos  semblen  fetes amb l'únic  propòsit  d'aconseguir un error perquè el 99% dels espanyols tampoc serien capaços de respondre.

En el cas d'Andorra les preguntes són relativament senzilles per a qualsevol persona mínimament interessada pel seu país d'acollida, però així i tot s'ha d'admetre que el fet d'haver de sotmetre's a una ronda de preguntes davant d'un grup de persones genera respecte en moltes persones i en determinats casos n'hi ha que prefereixen no haver de passar per aquesta prova i per tant renuncien a la nacionalitat andorrana. Aquesta afirmació pot semblar exagerada però la realitat demostra que no ho és.

Aquest és el motiu pel qual l'executiu ha decidit crear un curset alternatiu que s'ha de veure com una bona opció. La decisió de fer-se andorrà i renunciar a la nacionalitat d'origen s'ha de fer per convicció, per sentiment i per convenciment, i poca importància té fer un curset o un examen, com tampoc ho té el nombre d'anys viscuts al país.

Però la reducció del temps de residència per optar a la naturalització és un altre debat molt més complex, tot i la insistència del Consell d'Europa en reduir el temps de residència de 20 a 10 anys.

L' andorranitat  no es compra ni s'adquireix en un examen, és una pura qüestió de sentiment que no implica renunciar als  orígens . Però l' andorranitat  des del punt de vista de facilitar la nacionalitat  sí  que representa un element de cohesió social en un país on la població encara és majoritàriament estrangera.