Opinió 10/12/2018

Desallotgen el poble del debat i l'espai públic

Els grans debats d'encaix que té Andorra han de comptar amb la gent, han de sortir de l'elit on estan instal·lats per traslladar-los a l'espai públic

i
Albert Roig
1 min

L'objectiu del poder és desallotjar el poble del debat i de l'espai públic, que tot ha de ser decidit per uns pocs, impedint mitjançant argúcies amb aparença de certeses que el poble hi digui la seva. Únicament desafiant el poder del poder, rebel·lant-nos contra les injustícies superarem aquest estadi de sotmetiment i aconseguirem ser més dignes i humans.

Aquestes veritats són compartides per pensadors de tot el món, el sentit de les seves paraules les podem llegir en escrits d'antropòlegs, filòsofs, politòlegs... i ens interpel·len directament quan l'actual encreuament en què es troba la nostra societat ens trasllada grans debats, de calat profund i d'importància suprema per al futur del país. Són temes que no han de quedar només en mans dels polítics com a pura retòrica electoral, perquè acaben disfressant –o amagant– les seves propostes i el model de país darrere de titulars que anul·len qualsevol altra possibilitat. No hi ha res més estèril que el debat entre els polítics en època de campanya electoral perquè només busca aconseguir el vot dels ciutadans a partir de la manipulació, la por i la ignorància.

Hem de fer que els grans debats d'encaix que té Andorra –encaix en el món, encaix de les institucions, encaix de la seva pròpia societat– possibilitin comptar amb la gent, que vagin més enllà dels titulars de campanya, que surtin de l'elit on estan instal·lats per traslladar-los a l'espai públic, sense pors i amb totes les conseqüències. Quan la democràcia esdevé només un vot cada quatre anys, queda ancorada, s'estanca donant més volada a la impunitat del poder.

stats