Escudella d'aniversari

Aquest 2019 la Confraria d'Escudellaires d'Andorra la Vella celebra que fa 50 anys els Tons de l'avinguda Meritxell van posar per primer cop les fogaines al carrer

Assistim aquesta setmana a uns dies marcats per la celebració de les escudelles populars a les diferents parròquies. Encamp ha obert el primer torn aquest diumenge passat i el segon torn serà dijous 17 amb Andorra la Vella, la Massana i Escaldes-Engordany oferint la tradicional menja al poble, mentre que el diumenge 20 tancaran el darrer torn Sant Julià de Lòria, Canillo i el Pas de la Casa. Canillo, Encamp i la Massana inclouen en la festa els tradicionals Encants de Sant Antoni, mentre que Escaldes-Engordany els fa per la Candelera. Una setmana, doncs, en la qual el país farà olor a escudella i carn d'olla.

Són les Escudellades populars i els Encants de Sant Antoni una de les quinze festes catalogades d'interès cultural, conegudes amb l'acrònim de FIC, i que estan incloses com a bé immaterial en l'Inventari general de Patrimoni Cultural d'Andorra. Convé anar recordant sempre aquest reconeixement de moltes de les nostres tradicions i festes populars, per continuar reivindicant aquest nostre patrimoni viu i ric i per difondre’n la seva existència, la seva essència, sovint oblidada o desapercebuda.

Aquest 2019, a més, Andorra la Vella està de celebració perquè tot just farà 50 anys que els Tons de l'avinguda Meritxell (Antoni Santacreu, Antoni Puigdellívol, Antoni Solana i Joan Roca) per celebrar el seu sant (o aniversari en el cas de Roca) van posar dos fogaines al carrer i van començar a repartir racions d'escudella entre els veïns i vianants que s'hi acostaven. D'aquella iniciativa nascuda en el furor d'una partida de botifarra (o de truc) entre quatre amics del barri que es reunien al restaurant La Truita de l'Hotel Riberpuigha passat mig segle i la festa ha evolucionat i ha crescut, s'ha institucionalitzat, ha canviat d'ubicació i va propiciar en el seu moment la creació de la Confraria d'Escudellaires d'Andorra la Vella, tota una institució gràcies a la qual hem vist perdurar aquesta tradició que fins i tot han exportat als pobles agermanats amb la capital del país.

Per celebrar-ho la Confraria ha organitzat una exposició que porta per títol '50 escudelles de Sant Antoni' i en la qual podrem gaudir de ben segur del recorregut històric de l'Escudellada popular a Andorra la Vella, amb especial atenció als fets més destacats recordant a tots aquells que ho han anat fent possible al llarg dels anys. I a part de gaudir-ne, només queda desitjar-los que per molts anys més!Santacreu, A. (1993) 'Els embotits d'Andorra i l'Escudella de Sant Antoni. 25 anys d'escudella'. Andorra la Vella: Edició de l’autor. Llibre de referència per a qui vulgui conèixer més a fons els orígens de l'escudellada popular a Andorra la Vella.