Un Govern paritari

Que les dones estiguin en posició de poder ajudarà a accelerar polítiques d'igualtat

Aquesta és una legislatura històrica per la presència de les dones en política. Ja no és només que la Sindicatura està encapçalada per dues dones, sinó que tant les candidatures que van concórrer a les eleccions com ara la composició definitiva del Govern que presideix Xavier Espot demostra que la presència femenina en càrrecs polítics de rellevància no és un fet puntual, sinó un fenomen ja plenament consolidat.

Des de fa anys que el Consell General se situava per sobre de la mitjana europea pel que fa a la presència de dones. Ara no és només el legislatiu, sinó que l'executiu té una paritat que és necessària recalcar. És cert el sentiment que les dones tenen més dificultats per accedir a llocs de poder, però la societat està evolucionant molt ràpidament i cada cop s'empeny perquè homes i dones estiguin en igualtat de condicions.

Tampoc cal pecar d'excessiu optimisme. A Andorra el masclisme continua present, potser no en l'àmbit públic i menys en el polític, on és evident que s'ha avançat molt. Però és important que les dones manin perquè des de la seva posició privilegiada estan en disposició d'impulsar més polítiques d'igualtat, de conciliació familiar i de mesures per acabar amb les diferències encara existents entre homes i dones.

Aquest dimecres juraran o prometran els i les ministres. Serà un dia històric en què també cal destacar que tant Liberals com Demòcrates han treballat perquè dones i homes els representin en igualtat en un govern que té per endavant una legislatura amb molts reptes, un gabinet amb cares noves però també amb experiència i, sobretot, una experiència de tres formacions compartint responsabilitat i que, amb tota probabilitat, hauran de travessar moments difícil, que és quan es veurà si realment hi ha cohesió i ganes de treballar conjuntament a llarg termini.