Opinió 31/01/2019

Hàbits de compra

Bones pràctiques per a un consum de roba responsable

i
Mercè Miguel Millan
2 min

Si hi ha una cosa que fem tots i totes quan comença un any nou, és fer una llista de propòsits i desitjos que volem portar a terme al llarg de l'any.

Jo m'he proposat fer més ioga i meditació, viatjar una mica més i, com que soc una consumidora habitual de roba i complements, aconseguir que les meves compres i el meu armari siguin el més sostenible possible.

Quan necessiti roba o senzillament em vingui de gust comprar quelcom....

Primer, revisaré el meu armari i faré una llista del que necessiti i del que m'agradaria, que no sempre és el mateix.

Segon, em marcaré un pressupost, segons peces i prioritat, ja que quan vaig a comprar sempre gasto més del que tenia pensat.

Seleccionaré les botigues on vull anar a comprar. Introduiré dins la meva ruta, botigues de 2a mà, com per exemple, la botiga Barbarella al Centre Històric, mercats de 2a mà com el Videdressing de la Massana o el d'Ordino, els Encants Vintage d'Unicef, i marques de moda sostenible com Ecoalf a Via Moda.

Pensaré si vull realitzar les meves compres sola o acompanyada i si decideixo el segon, escolliré un company/a de compres que comparteixi el meu estil i pressupost.

Intentaré fer combinacions noves amb la roba que ja tinc i provaré de treure més partit a les peces que ja tinc a l'armari. Si veig que tinc peces que no em combinen amb res, les anotaré a la meva llista.

Per exemple, comprar jersei verd pel pantaló de quadres que tinc a casa.

A l'hora de comprar, evitaré escollir peces de tendències i invertiré en peces duradores i, una vegada adquirida la peça, intentaré cuidar-la adequadament perquè pugui utilitzar-la més temps i contamini el menys possible (rentar amb aigua freda, no utilitzar suavitzant, no fer ús de l'assecadora, etc.).

Si es fa malbé per l'ús, abans de descartar-la, intentar arranjar-la, i si no en sé, potser és l'excusa perfecte per apuntar-me a un curs de costura!

I si realment la vida útil d'alguna de les meves peces arriba a la fi, puc optar per donar-la a amics o familiars, a institucions socials o participar en algun mercat de segona mà. L'última opció seria la deixalleria.

Allargar la vida dels productes és la millor opció per optimitzar el nostre consum, evitant en la mesura del possible llençar els productes sense motiu aparent.

Sembla ser que la producció de roba a gran escala és una de les indústries menys sostenibles que existeixen tant per l'ús de materials contaminants i processos perjudicials en la fabricació de peces (és la 2a indústria més contaminant del món), com per l'ús desorbitat de recursos naturals per atendre un alt ritme de producció, que al seu torn genera nombroses deixalles tèxtils de difícil recuperació.

La nostra forma de comprar determina el model de producció, i la suma d'ambdós és clarament insostenible, socialment i mediambientalment, per tant, començo aquest 2019 amb el repte de realitzar compres socials, ètiques i ambientalment responsables i racionals sense renunciar al meu estil i personalitat.

stats