Iñaki Rubio no viu dins d'un anunci de cervesa

'L'altre costat del mirall' és un recull de contes premiat amb el Joaquim Ruyra de narrativa que continua la línia de 'Trencadís'. Però no és l'única novetat d'aquestes setmanes

A més de promeses electorals –com ara fer entrar els frescos de Santa Coloma a l'hotel Rosaleda per art de màgia, ja que no passen per la porta– en les pròximes setmanes tindrem presentacions de molts llibres nous. Fins i tot tenim una escriptora nova. Iñaki Rubio passa a 'L'altre costat del mirall', un volum de contes que ha rebut el premi Joaquim Ruyra de narrativa i que es presentarà el 19 de març a l'hotel Plaza. David Gàlvez torna a les llibreries amb 'Res no és real', una novel·la "molt més lleugera que 'Cartes mortes'" segons afirma i reafirma l'autor que la presentarà el dia 24 d'aquest mes a la llibreria La Puça. A més, assistirem a una estrena literària: una dona lligada professionalment al món de la cultura durant moltes dècades debuta com a narradora.

El primer en aparèixer a les llibreries ha estat Rubio que a 'L'altre costat del mirall' continua la línia inciada a 'Trencadís' (editorial Andorra, 2011), un recull de contes que juga amb la literatura, desmunta els tòpics i desmitifica el romanticisme. Rubio torna a fugir del sentimentalisme com de la pesta medieval i va cap a 'L'altre costat del mirall', va a mirar-se la vida i les persones d'una manera diferent de la que estem acostumats. Barreja realitat i elements fantàstics, juga amb l'absurd fa servir la ironia i sorprèn i enreda el lector.

'L'altre costat del mirall', en el qual apareix Andorra com a escenari i algun cop com a protagonista, comença amb un conte que és com un anunci de cervesa d'aquells que cada juny ens ofereix una coneguda marca que ens convida a viure mediterràniament: mar blau, llum d'estiu, cossos joves i esculturals, protagonistes guapíssims, amor idíl·lic, una barqueta i una cervesa. Sona una música que fa pujar l'ànim. Però aviat el ritme canvia, es talla en sec. La vida no és així ens diu Rubio. Apareix la mirada escèptica, dura, la incomunicació en un món teòricament hipercomunicat, la impossibilitat de l'amor, la frustració.... Però no ens posem tràgics. 'L'altre costat del mirall' és un recull d'aparença lúdica, per passar una bona estona, com tots els relats del bloc 'La vida en contes' en el qual Rubio publica cada quinze dies. Un llibre per somriure i per riure. Encara que al final, ens quedem amb un regust amarg sobre la condició humana.

Ah, la narradora que s'estrena és la Pilar Burgués amb 'Flaixos de llum blanca', (editorial Andorra), un recull de relats il·lustrat per Berta Oromí que es presentarà el dia 12 de març a la Llacuna.