Publicitat
Publicitat

No hauria de ser notícia

Sempre que el monarca espanyol parla en català és notícia, és com si passés un àngel

Ara no recordo ni el lloc, ni el motiu, ni exactament la data. Però fa uns dies, amb el Telenotícies gairebé de fons vaig sentir el rei d'Espanya parlant en català. Era un acte en què també hi era present el seu màxim representant a Catalunya, el president Carles Puigdemont. Aquest últim, hi intervenia en castellà, almenys en el tall que van posar al telenotícies.

Sempre que el monarca espanyol parla en català és notícia, és com si passés un àngel. De totes maneres, penso que una persona que ha estat ensinistrada tota la vida per ser el millor representant dels ciutadans del seu país hauria de ser normal que dominés a la perfecció les llengües oficials del país. Per tant, no hauria de ser notícia que Felip VI parlés en català, un idioma amb uns deu milions de parlants dins l'Estat. El fet noticiós hauria de ser que el llegeixi en lloc de parlar-lo amb naturalitat i que, a més, ho faci amb una pronúncia fantasmagòrica, barrejant vocals neutres i es, entre altres problemes. No és que Carles Puigdemont tingui una pronúncia castissa del castellà però, a taula estant, vaig verbalitzar sense cap mena de filtre la pregunta següent: "Us imagineu que en Puigdemont hagués pronunciat el castellà tan malament com el rei d'Espanya ho ha fet amb el català?". Hi ha la mateixa distància! O hauria...!

Mireu que en fa d'anys que hi ha territoris catalanoparlants dins del Regne d'Espanya. Malgrat això, és evident, pel tracte que li propinen, que les institucions espanyoles no se senten la llengua catalana. I per què? Potser és perquè els països catalans no són Espanya; són D'Espanya, que no és el mateix. Bé, millor dit, de Castella. I algun polític espanyol de torn ja ho ha dit obertament: "Catalunya és d'Espanya".

El dia que el rei d'Espanya parli en català amb normalitat i això no destaqui durant un àpat familiar amb la tele de fons a qualsevol lloc del regne voldrà dir que Espanya ja s'accepta a ella mateixa tal com és. Tota. Aviseu-me quan això passi!