Opinió 02/08/2019

No és només Sant Julià

El comportament d'alguns joves és un problema més profund que el de vandalisme en una festa major

3 min

No hi ha dubte que el tema del qual se n'ha parlat més al carrer aquesta setmana han estat els disturbis provocats per alguns joves amb excés de consum d'alcohol durant la festa major de Sant Julià de Lòria. Sense treure dramatisme ni importància als fets, s'ha de reconèixer que cada any passen situacions lamentables i denunciables a les festes majors i en altres esdeveniments dirigits especialment a la població jove, i no d'ara, sinó que ens podem remuntar fins i tot a dècades passades.

Les xarxes socials i el mal ús que se'n fa d'elles donen publicitat a aquestes situacions, si bé és cert que mai a Andorra s'havia vist una falta de respecte tan enorme cap a la policia com s'ha pogut comprovar en alguns dels vídeos que es difonen per internet. En alguns punts no ha canviat res, la llei és la mateixa i els agents policials fan la seva feina de la mateixa manera. Dir que les begudes alcohòliques són massa accessibles és superflu perquè sempre ho han estat, i si es dificulta, d'alguna manera hi ha fórmules per aconseguir alcohol, tal com està passant en zones molt properes a Andorra.

El problema és molt més profund que si hi havia 17 o 10 barres de bar al carrer que venien cerveses o cubates, la problemàtica rau en un canvi de mentalitat que ens porta a reflexionar què s'ha fet malament perquè alguns joves –no tots, s'ha de recalcar– esperin les festes per canviar el seu comportament i abusar de drogues com l'alcohol o estupefaents.

La policia pot actuar des del punt de vista dissuasori i de temor a l'hora de determinats comportaments, però els curts vídeos que s'han pogut veure demostren que hi ha un incivisme i una educació que ha fallat per algun costat, i aquí els pares no poden mirar cap a l'escola o altres institucions i han de fer una autoreflexió sobre quina moral i quina educació han donat als seus fills, sempre tenint en compte que no tots són individus reincidents i que en alguns casos es tracten de fets aïllats.

Però està clar que s'ha de treballar per evitar tenir una societat pitjor, no només pel que fa als comportaments en festes i concerts, sinó mantenir-la més cohesionada i amb una profunda convicció de les normes que són les correctes i que ajuden a millorar la convivència en un país que és exemple de seguretat i que, de moment, no està patint successos que fan esgarrifar i que cada dia es poden veure pels informatius dels canals de televisió.

Podem posar en el punt de mira Sant Julià, però això seria una mirada curta i estèril. Els joves van atrevir-se a enfrontar-se amb la policia i el resultat va ser el de dos agents ferits. Una festa popular, sigui on sigui, no pot acabar amb ferits.

Després estan els comes etílics, alguns de menors. Els bars haurien de tenir l'obligació de demanar la documentació abans de vendre alcohol quan sospiten que la persona és menor d'edat. Però aquestes són actuacions momentànies, que ajuden però que no reparen el conflicte social d'una part del jovent que està perdent uns valors que calen perquè aquesta és l'essència d'Andorra, ha estat el tret diferencial, i els nostres fills han de poder continuar sortint de festa de nit amb la mateixa tranquil·litat que fins ara.

La solució no és policial, la societat ha canviat amb la influència de les xarxes socials i els missatges que es difonen. La feina és de tots, de tota la societat, començant per les famílies.

stats