Opinió 18/02/2017

Paranoia Toponímica

A la Marina Baixa, a un regidor li han dit “fill de puta, marica i catalanista” per voler normalitzar el nom del poble

i
Agustí Mas
2 min

Qui més qui menys salta quan li toquen la llengua. No cal que recordem tota la crisi existencial que hi va haver quan l'Institut d'Estudis Catalans va decidir aniquilar una bona llista d'accents diacrítics. Un assassinat parcial, perquè realment tampoc els ha prohibit: han passat a ser optatius. En canvi, quan TV3 ha començat a aprofitar-se d'aquesta modificació de la norma ningú ha posat el crit al cel. A tall d'exemple, fa unes setmanes posaven un rètol a tota pantalla, en una informació d'esports, que deia: “Venen forts”. I no es referia al fet que una immobiliària vengués castells sinó que un equip desembarcava amb molta empenta.

És molt divertit veure també com qui més qui menys salta quan, estudis filològics rigorosos conclouen que el nom d'un poble s'ha d'escriure d'una manera determinada. I, malgrat que defensi a capa i espasa els diacrítics o se li encenguin els ulls quan hi ha faltes a una carta d'un restaurant, no tolerarà el canvi d'una doble essa per una ce trencada, o fer caure una hac anacrònica de darrere d'una ce, a final de paraula. Diu que tota la vida s'ha escrit així. Tota la vida hem dit “bueno” i si aquesta paraula entrés als diccionaris ens agafaria un cobriment, oi? Tots tenim incoherències internes, certament. Tots, eh? En fi, si tot fos això..!

Mirem què passa aquests dies al País Valencià, aquell territori on alguns n'insulten d'altres per fer servir el topònim que per consens els ciutadans es van autoatorgar. M'apassiona veure com alguns aborígens defensen ensenyant les dents un topònim que un no-aborigen va decidir una tarda en un despatx a centenars de quilometres a l'interior de la península. Però aquests dies, en aquell país llunyà més conegut per les corretges i el xaronisme que per Joan Fuster i la història del castell de Xàtiva, poc els ha faltat per esgarrapar-se. Per esgarrapar-se per una cosa que a indrets com Catalunya és tan coll avall que a hom li sonaria a exòtic. A la Vila Joiosa, a la Marina Baixa, a un regidor li han dit “fill de puta, marica i catalanista” per voler normalitzar el nom del poble. Actualment, com encara a hores d'ara passa a alguns altres municipis valencians, conviuen oficialment els noms la Vila Joiosa i Villajoyosa, en un poble que tothom anomena simplement “la Vila”. No vulgueu saber la quantitat d'insults i injúries han orbitat al voltant del regidor de Compromís Josep Castiñeira. Evidentment, també li han dit “esto es España”, com si tot allò que fes olor de valencià hagués de no ser Espanya. Heus aquí la paradoxa... Qui hi ha al darrere d'aquesta campanya? Ciutadans i el Partit Popular que, anunciant les set plagues, finalment han aconseguit que un dels socis de govern local es cagués a les calces i no votés a favor de la proposta normalitzadora. Van atemorir els veïns dient-los que si la proposta de PSPV, EU i Compromís prosperava, mai més podrien dir “Villajoyosa”, sense explicar-los també que, malgrat que sigui una la versió oficial d'un topònim, si parles un altre idioma i en aquest idioma n'existeix versió pròpia, pots utilitzar-la. O és que no diem “Londres” en lloc de “London”, quan parlem en català o en castellà...?

stats