Pedagogia, controls, sancions i prohibició

No vendre alcohol a les barres de les festes majors sembla que hauria de ser l'últim recurs

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha manifestat aquest divendres, durant una visita a la caserna de bombers de Canillo, que ell és del parer que cal limitar la venda d'alcohol a les festes majors. D'aquesta manera, creu que s'han d'eliminar les barres de venda de begudes alcohòliques que s'instal·len durant aquestes celebracions. I és que creu que hi ha, en definitiva, massa "permissivitat" amb l'alcohol i les drogues.

En primer lloc, un aspecte que caldria avaluar és si realment s'és massa permissiu o no amb la venda de begudes alcohòliques. En segon lloc, també s'hauria de veure quina podria ser l'efectivitat de retirar aquestes barres.

Aldarulls com els que s'han registrat aquest estiu a la festa major de Sant Julià de Lòria no ens haurien de portar a extreure'n conclusions precipitades que ens portin a creure que realment hi ha un descontrol en la venda d'alcohol. Sí que és cert que el consum, especialment entre els joves, és una realitat que cal combatre però cal qüestionar-se si retirar aquestes barres en seria la solució. I és que cal demanar-se: Aquestes persones que volen consumir alcohol no podrien aconseguir-lo d'alguna altra manera? Sembla evident que sí.

El que cal, en tot cas, és un major control de la venda d'aquest alcohol per evitar que menors en consumeixin i que aquelles persones que mostrin signes d'embriaguesa en prenguin més. Això passa per una conscienciació d'aquelles persones que es troben darrere d'una barra de bar o també de qualsevol establiment en què hi hagi a la venda aquest tipus de beguda. També, i sembla evident, cal incidir molt més entre els joves dels perills de consumir alcohol i drogues. Primer, doncs, sembla evident que cal fer aquesta feina de pedagogia i, en un segon estadi, controlar i sancionar tots aquells establiments o persones que incompleixin la prohibició de vendre alcohol a menors o a persones begudes. L'últim pas hauria de ser la prohibició.