Transbordament i abonaments més barats

Finalment sembla que el Govern es comença a creure que cal potenciar el transport públic

Andorra és un país pensat bàsicament per al vehicle privat, tot i que els problemes d'aparcament estan fent desistir molta gent de fer servir el cotxe. Però la realitat no es pot amagar i les condicions per utilitzar el transport públic continuen sent poc avantatjoses en un país amb horaris de feina molt desajustats i uns preus dels bitllets que sumant quatre desplaçaments diaris conviden a anar en el mateix vehicle. Ja no cal comentar en el cas que sigui necessari canviar de línia perquè llavors viatjar en bus es converteix en un autèntic luxe per a un transport que normalment hauria de ser utilitzat per treballadors i estudiants.

Sortosament les coses van canviant i a banda de les noves concessions de les diferents línies i zones –veurem com acaba a la Batllia– es comencen a adoptar mesures que almenys permeten deduir que certament hi ha interès a potenciar el transport públic, no com fins ara quan semblava que es feien acords de tipus promocionals sense cap benefici per als passatgers.

Reduir els preus dels abonaments és una mesura que s'ha de destacar, però per sobre de tot per fi arriba l'anhelat transbordament, tan esperat i promès i que mai s'ha posat en marxa. Poder viatjar de Sant Julià a Ordino canviant de bus però amb un sol passatge és un avantatge intensament reclamat i que té un impacte directe amb el cost que tindrà a partir d'ara fer servir el bus públic.

Ja no només es tracta d'un tema econòmic, que és important, sinó que ajudar a potenciar el transport públic –encara que sigui lentament, ja que a Andorra l'ús del vehicle privat està en un percentatge molt superior que en altres llocs– és un compromís amb el medi ambient, ajuda a agilitzar el trànsit i permet un estalvi en infraestructures viàries perquè hi circulen menys vehicles i hi ha menys necessitats de carrils i espai per al transport privat. Finalment sembla que s'ha passat de les bones paraules als fets i cal reconèixer la rapidesa com ha actuat el ministre d'Economia, Jordi Gallardo.