Publicitat
Publicitat

Voler i poder

A l’Alguer saben què és allò que els fa únics: la seva llengua

Tanques publicitàries amb imatges captivadores d’amor, amistat, gastronomia... Una cançó enganxosa. Incentius a les botigues. Viatges d’intercanvi. Cursos gratuïts. A l’Alguer fa anys que fan de tot i més, amb grans dosis d’imaginació, entusiasme i esforç, per contrarestar el desinterès del govern italià per promoure la singularitat més gran de la barceloneta (pronunciat “balsaruneta”) sarda.

Hi ha qui et diu que ha anat a l’Alguer i que no hi ha sentit res de català. D’altres que et diuen que n’han tornat meravellats després de sentir parlar tant alguerès. Malgrat que no he tingut l’oportunitat d’anar a aquesta ciutat de la costa del Corall, he tingut la sort de poder parlar amb força algueresos. Només sentir aquesta variant de la nostra llengua és com fer un viatge cap a un món desconegut i alhora familiar amb un toc fins i tot d’erotisme, sobretot si és amb la veu de la cantant més internacional de la ciutat, Franca Masu.

A l’Alguer saben què és allò que els fa únics: la seva llengua. Un tresor que tenen des del segle XVI i que han conservat en solitari des del segle XVIII fins al retrobament amb Catalunya, el 1960. I una cosa que podria semblar tan banal com els vols de baix cost entre la península i la ciutat va fer brillar aquest patrimoni i reeixir els vincles entre les dues bandes del mare nostrum.

Les darreres dades publicades aquesta setmana diuen que el 88 % dels algueresos entenen la llengua pròpia de la ciutat. El 50 % el sap parlar. El 35 % el sap llegir. El 23 % el té com a llengua inicial. Però només el 8 % assegura que sap escriure’l. Ho diu l’estudi d’usos lingüístics elaborat per la comuna de l’Alguer i la Generalitat de Catalunya. És molt interessant, però, veure que a la ciutat s’hi produeix un fenomen molt semblant al de la Catalunya Nord. Si bé la llengua hi està en perill d’extinció, la població sembla que n’és conscient i per això voldria que s’ensenyés a totes les escoles. Ho defensa ni més ni menys que el 92% dels algueresos. Això és el que vol el poble. Ara caldrà que a Roma ho entenguin per poder transformar aquest voler en un poder.