Una ajuda però en calen moltes més

El salari mínim quedarà en 1.083,33 euros, una quantitat que és del tot insuficient perquè una persona, en el cas de viure sola, pugui fer front als preus que actualment tenen els habitatges de lloguer

El Govern ha aprovat un paquet de mesures que tenen com a finalitat, tal com es va anunciar, “incentivar el poder adquisitiu” de la ciutadania. Les propostes serviran, entre altres objectius, per apujar el salari mínim en un 3,2%, el mateix percentatge que experimentaran les pensions que estiguin sota el salari mínim. Són mesures que se sumen a les ja anunciades en relació a l’habitatge de lloguer i que, en teoria, haurien de servir per pal·liar les dificultats que algunes famílies estan vivint en aquests moments. I és que és evident que més enllà de mirar de frenar el preu de l’habitatge calen que es facin d’altres polítiques, perquè dia rere dia veiem com moltes famílies viuen amb angoixa i moltes dificultats poder fer front al pagament d’un habitatge digne.

Des de fa uns anys el preu dels pisos no ha parat de créixer mentre els salaris han augmentat, tot just, l’IPC, amb la qual cosa és més que evident que el salari mínim i les pensions han d’experimentar un increment que vagi molt més enllà de l’índex de preus al consum perquè del contrari s’està condemnant a moltes persones a no poder fer front al preu dels habitatges que avui en dia hi ha al mercat.

Cal tenir en compte, però, que salari mínim interprofessional mensual quedarà en 1.083,33 euros, una quantitat que és del tot insuficient perquè una persona, en el cas de viure sola, pugui fer front als preus que actualment tenen els habitatges de lloguer. Per tant, i malgrat cal celebrar que hi hagi aquest augment i la voluntat que es vagi apujant cada any fins aconseguir que sigui el 50% del salari mitjà (tal com recomana el Consell d’Europa), és evident que des de l’executiu encara s’hauran d’impulsar noves mesures per garantir el dret bàsic a un habitatge digne. I és que si aquells que tenen els salaris mínims ho passen malament per arribar a final de mes havent de pagar habitatge i manutenció cal no oblidar que d'altres persones que es troben per sobre d'aquest salari mínim també tenen moltes dificultats per arribar a finals de mes, perquè mentre el preu dels habitatges sembla no tenir sostre els salaris és més que evident que sí.