28/04/2021

Andorra: reptes de futur. Espais de reflexió i de debat

2 min

AndorraL’objectiu d’aquest treball és la recepció d’idees, experiències i coneixements per part d’experts, internacionals i nacionals, d’àmbits relacionats amb l’economia, les polítiques del benestar, l’ecologia, les administracions públiques, etc., la celebració de debats i l’elaboració de conclusions, en el marc de reflexió de l’Andorra del futur per bastir una resposta política i social efectiva i transformadora.

Així podrem comptar amb la participació de persones reconegudes com Anton Costas, Magda Marquet, Emmanuel Comte, Pere Vilanova, Carles Ramió, Didier Galop i altres que en la seva diversitat ens han d’empènyer a ampliar els nostres horitzons.

Des del mes de setembre passat s’ha portat a terme el treball per a concretar i definir els àmbits de debat i de reflexió de les taules i la secretaria tècnica, assumida per l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), s’ha encarregat de l’organització i la planificació dels espais de debat. La voluntat inicial era començar aquesta iniciativa a principis d’any però l’evolució de la pandèmia ens ho va impedir. Ara estem fermament convençuts que no ho hem de posposar més, perquè es fa necessària aquesta reflexió a mig termini, on no es tracta de prendre decisions immediates sinó d’obrir-nos a la discussió a partir de propostes de reflexió de persones de rellevància en el seu domini i que han volgut participar en l’experiència.

Els àmbits de reflexió són els següents: diversificació i transformació econòmica; transició energètica, medi ambient i canvi climàtic; relacions internacionals i desenclavament físic, salut pública, benestar i solidaritat i, per últim, les administracions públiques. Hi ha també àmbits transversals com la formació, el finançament de l’Estat, i la seguretat i la justícia.

Els debats es desenvoluparan al llarg de quatre sessions: presentació i context per part dels experts; identificació de reptes; exploració de solucions i conclusions. 

Les sessions s’inicien aquest dimarts amb l’espai de debat i reflexió dedicat a les relacions internacionals i al desenclavament físic i es desenvoluparan al llarg dels propers mesos de maig i juny. 

Els actors de la societat civil hi són convidats a participar amb diferents modalitats organitzatives, alhora que les noves tecnologies permetran que les intervencions més rellevants puguin ser escoltades i comentades per la població que hi tingui interès. Ens hagués agradat plantejar espais amb major participació ciutadana però el moment actual no ens ho permet. Malgrat les circumstàncies hem fet el possible per oferir els canals i els mitjans per compartir les idees.

Andorra: reptes de futur vol ser un generador d’idees, lluny de la discussió partidista, a fi que de la reflexió plural en surtin propostes que més endavant puguin ser dimensionades i aplicades quan sigui el moment oportú. Treballem per aconseguir un ventall ampli d’idees que permetin enriquir el debat sense buscar el consens com a fi últim del treball. Tothom hi pot aportar des del seu coneixement i experiència perquè és en benefici de tots plegats que neix aquesta iniciativa comuna entre institucions.

Consell General: Roser Suñé, Susanna Vela

Govern: Jordi Gallardo, Jordi Torres

Comuns: Josep Majoral, Jean Michel Rascagneres

stats