Opinió 03/01/2019

Benvingut 2019

No som gaire lluny de la barbàrie. Però no som gaire lluny, tampoc, dels grans assoliments científics, tecnològics, socials i culturals de la nostra espècie

2 min

Ahir, en aquest mateix mitjà, la periodista Clara Garnica s’anticipava al que molt probablement serà l’any 2019 en aquest racó de món, expressió que manllevo d’un altre periodista, en aquest cas cultural i d’un diari de la competència. Any d’eleccions i any de la Copa del Món FIS d’esquí alpí. El reportatge destacava igualment que aquest 2019 commemorem el 600 aniversari del Consell de la Terra, una efemèride la celebració de la qual es va iniciar el mes de novembre passat amb un concert de Jordi Savall i que, de moment, ja ens ha portat la reedició del 'Manual digest de les Valls Neutres d’Andorra'. En aquest punt és de justícia reconèixer la feinada de l’Albert Villaró, no només de transcripció i edició, sinó també d’estudi i d’elaboració de notes complementàries. Amb la brillant presentació que ens en va fer fa menys d’un mes, acostant-nos a la vida i el pensament de l’autor del Manual, semblava ben bé que l’esperit del vell Anton Fiter i Rossell es materialitzés davant dels nostres ulls.

És evident que el 600 aniversari del Consell de la Terra, a través de nombrosos actes, conferències i exposicions, ens permetrà aprofundir en el coneixement de la història i això, ara que encetem un nou any, em sembla el millor dels propòsits que ens podem fer. Tenim tendència a repetir la història, i els seus errors, perquè la natura humana és avui igual que fa mil anys. Però precisament d’aquesta constatació és d’on n’hauríem d’extreure la lliçó. No som gaire lluny de la barbàrie. Però no som gaire lluny, tampoc, dels grans assoliments científics, tecnològics, socials i culturals de la nostra espècie. Que aquests assoliments –entre ells, per què no, el naixement del parlamentarisme a casa nostra– siguin la nostra inspiració per al nou any.

stats