Opinió 01/09/2018

Benvinguts

Per la mateixa regla de tres, els catalanoparlants hem de sentir-nos no-benvinguts i no interpel·lats a la gran quantitat d’establiments que discriminen la nostra llengua a casa nostra?

i
Agustí Mas
3 min

No fa ni un mes, tot mirant un magazín de la televisió d’À Punt, vaig veure que comentaven molt ràpidament un tuit d’un perfil a nom d’Atenea Victoria. Acompanyat d’una foto il·lustrativa deia: «"Benvinguts", así recibe el @CarrefourES de Gandía a sus clientes, que por estas fechas son en su mayor parte madrileños, en valenciano ¿Esto quiere decir que SÓLO SON BIENVENIDOS LOS VALENCIANOS VALENCIANOHABLANTES? #HablamosEspañol #Barcelona16S #CarrefourDiscriminaElEspañol».

D’entrada, em va sorprendre gratament la reacció de la presentadora que ho comentava i com, qüestionava desacomplexadament aquest missatge carregat de valencianofòbia. Vaig pensar que això, a l’època daurada de Canal 9, hauria estat impensable. Més aviat haurien aplaudit l’autora del tuit..! També em va cridar l’atenció que la presentadora va etzibar alguna cosa com que si l’autora del tuit viatgés a un altre país es pensaria que hi trobaria els cartells en castellà. Reflexió interessant... Això sí, m’hauria agradat que s’hagués anat més al fons de la qüestió, ja que el que fa falta és molta pedagogia per acabar amb aquest tipus de missatges i amb el victimisme i l’autoodi lingüístic que sovint hi mostra connivència, com he comentat en alguna ocasió.

Potser és d’admirar que un grup empresarial estranger, com els que moltes vegades són insensibles amb la nostra llengua, retoli en valencià l’entrada d’un centre comercial de la Safor. Però no cal admirar-ho tant quan és el més lògic que passi en un territori valencianoparlant. Un Carrefour espanyol, encara que sigui a la frontera amb França i tingui molts clients francesos, no compto que opti per retolar en francès... Després em va venir al cap aquella notícia segons la qual una dona britànica va demanar que se li tornessin els diners d’unes vacances a Benidorm, a la Marina Baixa, perquè hi havia massa espanyols. Si no vols pols no vagis a l’era, no? Doncs si no vols veure rètols en valencià, no vagis al País Valencià! Això sí, diu molt d’ella, que no vulgui veure rètols en valencià. És una mica etnocèntric o xenòfob..

Del tuit d’Atenea Victoria podríem interpretar també que pretén que, en funció de l’època de l’any, els rètols estiguessin en un idioma o un altre. Altre cop, poc lògic. Seria una mica paranoic que un territori fes una mena de canvi de pell segons l’estació de l’any, oi? Seria com: “Corre, canviem el decorat, que vénen els turistes...!”. Recordo quan vaig viure a Bergen, a Noruega, que algunes parades del mercat turístic de peix posaven rètols en català quan sabien que venia un creuer carregat de catalans. Però això només passava a les paradetes d’aquest mercat. La resta de ciutat, porta dels fiords i, per tant molt turística, no mutava segons d’on vinguessin els turistes!

Sigui com sigui, una vegada més resulta interessant capgirar com un mitjó la situació per extreure’n la conclusió més clarivident. Atenea Victoria diu que ella no se sent benvinguda, que no se sent interpel·lada pel cartell en valencià. Per la mateixa regla de tres, els catalanoparlants hem de sentir-nos no-benvinguts i no interpel·lats a la gran quantitat d’establiments que discriminen la nostra llengua a casa nostra? Per cert, l’autora del tuit potser també podria exigir que se substituís el rètol de Carrefour per un que digués Cruce. No hi ha arribat o és que, a diferència del valencià, el francès no li molesta?

stats