Opinió 25/07/2018

Blanc i rosat, colors d’estiu

Tot i els dubtes que planen sobre blancs i rosats, cada vegada són més les bodegues que, fent cas omís a la llegenda urbana que diu que un bon caldo només pot ser negre, produeixen vins de qualitat

2 min

A poc a poc els prejudicis que històricament han acompanyat els vins blancs i rosats cauen pel seu propi pes. Que si fan mal de cap, que si només els agraden a les dones, que no són de prou qualitat.... fals, absolutament fals.

Tot i els dubtes que planen sobre blancs i rosats, cada vegada són més les bodegues que, fent cas omís a la llegenda urbana que diu que un bon caldo només pot ser negre, produeixen vins de qualitat amb varietats neutres i seques com el Chardonnay, aromàtiques com el Verdejo o afruitades com l’Ull de llebre.

Són coneguts els blancs catalans i gallecs, o els rosats navarresos i de la Rioja. En els darrers anys, però, han emergit amb força diverses bodegues adscrites a la Denominació d’Origen Ribera del Guadiana que elaboren vins blancs i rosats que paga la pena de tastar. Us en proposo una petita selecció:

1.- Zaleo Rosat, de la cooperativa Viñaoliva, és un dels vins que està de moda, sobretot arran de la medalla de plata obtinguda el 2017 al Concurs Internacional de Vins. Elaborat amb Ull de llebre, és un vi fi, suau, delicat i elegant. Molt aromàtic, recorda gerds i roses recent tallades. És lleuger, molt fresc i de sabor molt agradable. Una delícia per compartir, sol o amb un àpat, qualsevol vespre d’estiu. Un plaer al paladar, i també a la vista a causa del seu color rosat molt intens.

2.- Z de Zaleo, també de Viñaoliva, és un altre dels vins que triomfen aquest estiu. L’ampolla, allargada i estilitzada, és el preludi d’un vi excel·lent en la relació qualitat-preu. A la vista és gairebé transparent si bé des del primer glop es deixa notar. És un blanc semi-dolç amb una fina agulla natural, cosa que el fa lleuger, fresc i gens embafador. Té múltiples matisos entre els que destaca la poma, tant en nas com en boca. Un vi per refrescar les nits d’estiu.

3.- Payva Verdejo, de bodegues Martínez Paiva. De color verdós clar amb matisos de groc, és un vi fresc, brillant, delicat. Tant en boca com en nas és molt aromàtic, amb record a fruites dolces i alhora cítriques. Cal beure’l ben fred. Ideal per acompanyar un aperitiu amb olives, escopinyes, formatges, fruits secs....

4.- Blanco Sobre Lías, de bodegues Pago los Balancines. Elaborat amb Sauvignon Blanc i Chardonnay, és un dels blancs amb denominació d’origen més guardonats. Per posar un exemple, al 2016 va ser escollit com el millor vi blanc d’Espanya. A la vista és groc pàl·lid però alhora molt net i brillant. Presenta aromes de fruits tropicals i herba recent tallada. És perfecte per prendre’l sol o per acompanyar un bon arròs, carns blanques i qualsevol peix o marisc.

Ja ho sabeu, una ampolla de rosat o blanc, una glaçonera, bona companyia i a gaudir d’aquests dies de calor. Que tingueu un bon estiu!

stats