Opinió 16/02/2019

Canonada

Lluny de concebre el català com una llengua imprescindible, factor clau per la supervivència de l’idioma, resulta que la majoria de la població en prescindeix

2 min

Dades noves sobre la preferència d’ús de la llengua catalana, aquesta setmana. La Generalitat de Catalunya ha publicat l’Òmnibus 2018, un estudi periòdic que analitza diverses temàtiques de l’acció de govern. Ras i curt: denota que hi ha una majoria de catalans que prefereix parlar castellà abans que català, que prefereix llegir en castellà abans que en català i que prefereix mirar pel·lícules abans en castellà o versió original que no pas en la llengua pròpia del país. Tot això es desprèn d’una mostra de 1.200 individus majors d’edat que ha respost en persona un qüestionari d’aproximadament mitja hora entre el 22 d’octubre i el 13 de novembre passats.

Fixem-nos en les dades. Segons l’Òmnibus 2018, el 36,2% de la població fa servir habitualment el català, enfront d’un 48,3% que prefereix utilitzar el castellà. Si analitzem la tendència, veiem com el 2011 encara guanyava el català amb un 50,8% versus el 39,6%. Però el 2016 les xifres ja s’invertien considerablement amb un 27,9% d’usuaris del català i un 45,5% del castellà. Pel que fa al consum cultural, l’enquesta del 2018 indica que la nostra llengua resta ben lluny del castellà en les preferències a l’hora de llegir (27,3% català i 45,4% castellà) o de mirar pel·lícules (15,9% català, 18,9% versió original i 46,8 % castellà).

O sigui, lluny de concebre el català com una llengua imprescindible, factor clau per la supervivència de l’idioma, resulta que la majoria de la població en prescindeix; canonada a la línia de flotació de les polítiques de normalització lingüística! Mentrestant, l’espanyolisme ataca la immersió lingüística, el sistema educatiu... Diu que Catalunya està adoctrinada, que el castellà està perseguit, que el govern i els mitjans de comunicació practiquen el supremacisme lingüístic...

Mireu, aquests dies he rebut una d’aquestes infografies virals de WhatsApp clarividents que va com anell al dit per completar la reflexió. Deia (en castellà, ves quina cosa!) el següent:

–Et diuen nazi els que aixequen el braç

–Et diuen feixista els que no et permeten votar

–Et diuen violent els que t’agredeixen

–Et diuen xenòfob els que canten “a per ells”

–Et diuen intolerant els que t’arrenquen els símbols

Doncs jo hi afegiria:

–Et diuen supremacista els que t’imposen la seva llengua

–T’obliguen a ser bilingüe els que són monolingües.

stats