BLOG GASTRONÒMIC
Opinió 16/12/2015

Cinc plats de restaurants d’Andorra que has de tastar

Gràcies a Déu a Andorra tenim molt on triar, però avui us proposo cinc plats de cuiners de casa nostra que us faran saltar la llagrimeta

i
Josep Lluís Trabal
3 min

Musclos a la llauna de Ca la Conxita

Explica la Conxita que fa uns 15 anys, davant la impossibilitat d’oferir cargols a la llauna a un client que els va demanar, va tirar de geni creatiu i va provar de fer la recepta amb musclos. El que va començar com un experiment s’ha convertit en un dels plats estrella del restaurant. Els fa i els serveix a la llauna com els cargols, però no ens explicarà res més. Secret de la casa.

Risotto d'El Crostó

El Crostó és un restaurant petit i de culte ubicat al Cap del Carrer d’Andorra la Vella. Poques taules i una oferta gastronòmica on les carns i els plats de xup-xup són els reis. Com en els cinc restaurants que se citen en aquest post, podeu menjar el que sigui que l’encertareu però en el cas del Crostó, heu de tastar el risotto de ceps. De llagrimeta. Per cert, quan diem que és petit, és que és petit. Millor reserveu si hi voleu anar!

Canelons del Celler d’en Toni

Tenen molta fama. Ens diu el Ramon que fins i tot n’han enviat una comanda a Rússia. Els canelons a l’estil del Toni estan escrits en negreta a la carta d’aquest arrelat restaurant per alguna cosa. La recepta no us la dirà però el secret es basa en fer servir ingredients de primera qualitat, confessa en veu baixa. Fa molts anys van ser importats fins a Andorra des de l’hotel Ritz de Barcelona. El segon de cuina d’aquest establiment català va instal·lar-se a Andorra i es va endur la recepta amb ell. Des de llavors mai han faltat a la carta del Celler d’en Toni. Són clàssics amb la seva beixamel i farcit de carn, però la veritat és que estan molt bons. Si hi aneu, us faig una proposta extra. Demaneu el Cheese Cake de postre. Espectacular!

Cuscús del Cap Bo

Especialitat marroquina, cuinada a Andorra per un escocès que va aprendre la recepta del seu sogre francès. Cada dimecres el podeu menjar al Cap Bo, només al migdia. El serveixen des del 1973, any en què va obrir aquest petit però freqüentat local. El Jimmy ens diu que triga unes 3 hores en elaborar-lo i que el secret està en el seu brou, cuinat amb 8 ingredients diferents. Tot això fa que entre la clientela local es colin comensals que vénen de lluny per menjar el cuscús. Un plat poc habitual a les cartes dels restaurants del Principat que al Cap Bo assoleix un nivell sublim.

Cargols a la llauna de Can Manel

La seva fama va arribar fins a l’Elisi. Des d’allà van demanar, abans de la visita de Jacques Chirac, si hi hauria la possibilitat de provar els cargols de Can Manel en el sopar que oferien a l'hotel Roc De Caldes. Aquell dia van fer un "take away" de cargols a la llauna "escortats" per gendarmes i policia cap a Escaldes. La recepta es troba a la carta de Can Manel des del 1979 i la va començar a fer el pare de l’actual xef, Carles Flinch fa més de 40 anys. Avui dia encara es fan igual, i el secret, segons ells, està en cuinar un bon cargol de la zona del secà de Lleida collit al camp, evitant els criats en vivers.

Són només cinc propostes. Segur que me n’he deixat. Una gran excusa per fer més articles com aquest. Com sempre, espero els vostres comentaris i propostes de plats que hem de tastar. Que vagi de gust!

stats