La clau

Andorra pot tenir la clau per aconseguir l’oficialitat de la novena llengua més parlada de la Unió Europea

El moviment de defensa de la normalització de la llengua catalana possiblement ja dóna per perduda la possibilitat que el català es pugui fer servir amb plena normalitat dins les institucions d’Espanya, França i Itàlia, tres estats amb territoris catalanoparlants. No seria tant demanar, tenint en compte que a Suïssa les institucions confederals funcionen en els quatre idiomes que s’hi parlen. Però sigui per la voluntat de ser normals, pel sentiment europeista o per les ganes de poder dir la seva a les institucions europees, molts catalanoparlants ciutadans de la Unió Europea seguim reivindicant el dret de poder fer servir la nostra llengua en aquestes institucions.

De la mateixa manera que poden fer els maltesos, els irlandesos o els danesos, que són menys parlants que nosaltres. Les negociacions per aconseguir un acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea són un tema damunt la taula. Encara no sabem ben bé quins seran els tractes en aquesta nova relació entre el principat i la comunitat però crec que també tenim damunt la taula la possibilitat, per què no?, de resoldre un dels greuges que pateix la nostra comunitat lingüística.

Andorra pot tenir la clau per aconseguir l’oficialitat de la novena llengua més parlada de la Unió Europea. Per què no aprofitar-ho? És en situacions com aquestes en què la mida del país no necessàriament ha de ser un handicap per aconseguir grans fites.