SALUTACIÓ DEL CAP DE GOVERN
Opinió 12/03/2019

La Constitució econòmica i la democratització de l’economia

Com a societat no ens podem permetre caure en enganys que ens perjudicaran a la llarga

i
Toni Martí
2 min

Benvolguts conciutadans,

Aquesta és la darrera vegada que em dirigeixo a vosaltres com a cap de Govern el dia de la Constitució. Ha estat un honor haver tingut la responsabilitat d’encapçalar el Govern del nostre país durant dues legislatures. Durant vuit anys hem fet evolucionar Andorra junts, com un país obert al món, respectat, homologable i atractiu per a potencials residents i inversors. Un camí que cal seguir construint els pròxims anys.

Sovint m'he referit a l'evolució que ha fet Andorra durant aquests vuit anys com la Constitució econòmica i la democratització de l’economia. Avui fa 26 anys que Andorra va aprovar la Constitució, un text que ens va permetre evolucionar democràticament i emancipar-nos com a país. El procés constituent va permetre reunir diverses tendències i va aglutinar la ciutadania al voltant d'un projecte compartit de país que ens havia de fer créixer. Un procés il·lusionador i de construcció de l'Andorra del futur.

A les portes d'unes eleccions i gairebé en plena campanya electoral, Andorra hauria de revalidar el comprís amb la ciutadania i amb les institucions que vam ser capaços de bastir el 1993. De cara al futur, és important que les andorranes i els andorrans sapiguem el que ens juguem si no sabem seguir pel camí de la transparència i l'honestedat. És important que recordem que el nostre país reposa sobre uns pilars institucionals que ens han donat força en el passat, estabilitat en el present i que ens seran útils les pròximes dècades. Però aquest mateix sistema d'equilibris entre institucions es caracteritza per una fragilitat que hem sabut preservar al llarg dels segles. Una fragilitat que els nostres avantpassats van saber utilitzar en benefici nostre.

És per aquest motiu que penso que de cara als pròxims comicis tots haurem de ser raonables i presentar propostes raonades. Com a societat no ens podem permetre caure en enganys que ens perjudicaran a la llarga.

Però també com a societat moderna no podem viure d'esquena al món i cal saber avançar en tot moment tenint clars quins són els nostres orígens, les nostres fortaleses i evidentment les nostres debilitats. En aquest sentit, la Constitució va permetre generar un debat social i institucional sa que ens va fer madurar com a país i com a ciutadans. El respecte en la confrontació d'idees és el que Andorra ha de recuperar per seguir modernitzant-se dins d'aquest marc constitucional i institucional que tanta estabilitat ens ha aportat.

És amb aquesta filosofia de modernitat dins de les nostres estructures constitucionals que desitjo que Andorra continuï modernitzant-se de cara al futur. De la mateixa manera, desitjo que de cara a les eleccions del 7 d'abril la confrontació ideològica sigui sempre sana.

Visca Andorra.

stats