Opinió 20/08/2019

Conxita, si us plau, tanqui al trànsit el carrer de l'Aigüeta

Furgonetes, cotxes, motos no respecten els locals que tenen terrasses al carrer i fan que els turistes que passen tinguin molt mala impressió i reneguin del que és un dels carrers més transitats d'Andorra la Vella

3 min

Una botiga d'esports, un hotel, una botiga d'aparells de música, un magatzem, una taverna, una bugaderia, una pizzeria, una gestoria són comerços que estan situats en aquest carrer. La majoria d'ells viuen del tercer sector, és a dir, de la gent. Tant la pizzeria, com la taverna i l'hotel disposen de terrasses a l'exterior, que tenen com a objectiu donar un servei als seus clients, siguin del país o de fora i no que aquests mengin i en flairin fum de les furgonetes mentre dinen o sopen. I aquí és on vaig. És raonable, lògic i normal que durant almenys les primeres hores del matí furgonetes frigorífiques, furgons, cotxes es moguin com vulguin per la zona, però quan dic com vulguin és: amb la música generosa pel públic del carrer, soroll excessiu dels escapaments i amb una fumera increïble, per no anomenar l'excés de velocitat a la qual circulen per aquest minúscul tall de carrer. Ja no és tan normal que no respectin els guals d'aparcaments, o les terrasses. Encara és pitjor quan els responsables dels establiments recriminen les males actuacions dels conductors, ai mare, la guerra està servida!!

Però deixant de banda, el caos que es viu en el carrer de l'Aigüeta, cada dia (sí, sí, no exagero, cada dia) a aquelles hores del matí, l'hi voldria afegir el trànsit de motos i el seu estacionament. Per no anar gaire lluny, el passat divendres una Yamaha TMAX de color fosc amb matrícula M1... amb dos ocupants a sobre, passava per sobre la vorera amb tota la tranquil·litat del món i amb una cara de fatxenderia del seu conductor que feia vergonya. Potser anava a fer un encàrrec important o alguna cosa similar. Sorpresa, simplement anava a deixar a la noia que anava al darrere d'ell el més a prop possible. Mare meva!! No li diguis res, no, que encara reps la contesta dèspota i 'xulesca' de qui sap que fa mal fet però vol tenir la raó.

Però vull seguir, perquè si s'acosta cap a les 14.50 de la tarda, d'un dia qualsevol, el carrer de l'Aigüeta veurà un gran canvi, del carrer que estic segur que vostè coneix. Sí. El motiu és que es transforma en un gran aparcament privat d'una empresa de serveis de neteja. Fins a un total de sis vehicles he arribat a comptar estacionats, com pot imaginar-se, en els llocs més inversemblants del carrer. Com es pot comprendre, els caminants, sobretot turistes, no és que aplaudeixin aquest tipus d'operacions i he pogut veure, o millor dit sentir, més d'un renec al respecte. Per no dir, de les fletxes voladores de dues rodes, representant d'una gran cadena de moda del país, que passen a tota velocitat per carrer, sense tenir present que és un dels carrers més transcorreguts d'Andorra la Vella després de l'avinguda Meritxell.

Ai, que em deixo una cosa, Conxita. Ha vist el terra, com està? Les llambordes en comptes de ser un guarniment 'vintage' del carrer semblen "mines antipersones" pel perill que comporten. Sovint passa gent gran, i li puc ben assegurar que una tarda de qualsevol dia d'estiu si s'atura i seu en un dels bancs que hi ha veurà com la gent no para d'entrebancar-se.

Així doncs, permeti'm Conxita, que tingui l'agusament de demanar-li, si us plau, que tanqui el trànsit al carrer de l'Aigüeta. O simplement, el limiti al trànsit, durant el matí a zona de càrrega i descarrega. Que el problema és l'aparcament de MoraBanc? Doncs hi ha opcions de pilones amb comandament perquè puguin accedir i solucionat el problema.

Conxita que sempre ha estat a sobre de les coses. Que sap com ningú les preocupacions dels veïns perquè els escolta, no esperi més. Tanqui al trànsit el carrer de l'Aigüeta!!

stats