Opinió 09/08/2019

Un creixement amb conscienciació

Cal celebrar que la major freqüentació als refugis no impliqui necessàriament més problemes d'incivisme o vandalisme

2 min

Els usuaris dels refugis s’incrementen, un fet que no sembla haver tingut un impacte negatiu pel que fa a actituds incíviques, segons es desprèn de les paraules del secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell. És una notícia que cal celebrar ja que, tot i que no és una qüestió generalitzada i habitual, sí que anteriorment s’havien hagut de lamentar comportaments inadequats a la muntanya, un fet que semblava anar lligat, també, amb una major freqüentació. Seria massa aviat treure la conclusió que la gent, a poc a poc, va prenent conscienciació del respecte al medi i que cada vegada hi haurà menys problemes, però malgrat tot és un fet que cal esperar que es mantingui sense incrementar-se i que, fins i tot, millori amb el temps.

Des del departament de Medi Ambient es fan accions, especialment a través de les xarxes socials, encaminades a conscienciar els usuaris de la necessitat que el seu pas per la muntanya sigui el menys impactant possible, és a dir, que la petjada humana no malmeti l’entorn. Tot i que l’increment d’usuaris no vagi necessàriament lligat a l’increment d’incivisme o vandalisme sí que cal constatar, però, que encara són masses els que creuen que la muntanya és un abocador i hi deixen burilles de cigarretes, plàstics, papers o altre tipus de brossa sense cap remordiment.

Per tant, cal continuar incidint en la necessitat de preservar l’entorn natural privilegiat que tenim al país per aconseguir que tots aquells que s’hi passegen ho facin sent conscients que la seva actitud pot tenir un efecte negatiu irreversible. I no només entre aquells que s’hi passegen a peu sinó també aquells que hi accedeixen en moto o amb altres vehicles. De fet, és en aquests casos on s’hauria de fer més èmfasi ja que l’impacte d’un vehicle motoritzat al medi és molt important. De fet, al mes de juliol ens fèiem ressò del fet que els comuns implicats en la comissió de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror tenen la voluntat de tenir a finals d’any una normativa conjunta per prevenir, controlar i sancionar de la mateixa manera els usos inadequats de la vall. Només de manera unificada, amb un missatge clar i amb un mateix criteri es podrà evitar que alguns aprofitin espais naturals per fer allò que els ve de gust.

Andorra té uns paisatges magnífics que cal preservar i explotar de la manera correcta. De fet, encara hi ha camí a recórrer per fer del senderisme o de les activitats a la muntanya fora de la temporada d'hivern un dels principals motius de visita dels turistes. Cal fer-ho, però, de la manera adequada, evitant que se'ns pugui escapar de les mans i acabi sent un entorn massificat.

stats