Opinió 31/10/2019

Unes dificultats que semblen lluny de desaparèixer

El benestar social ha de ser la principal prioritat de les administracions tenint en compte les persones que tenen dificultats econòmiques

1 min

Segons les dades fetes públiques pel departament d’Estadística del Govern, un 12,8% de la població andorrana es trobava el 2018 en risc de pobresa. Es tracta d’una dada preocupant i més si s'hi afegeixen aquelles persones que manifesten tenir dificultats per fer front a les despeses habituals del manteniment d’una llar, com pot ser gaudir d'una temperatura adequada a casa o poder menjar carn o peix de manera habitual.

Aquestes xifres evidencien les dificultats de moltes famílies per fer front a un increment constant del cost de la vida front a uns salaris que no han crescut, en consonància, en els darrers anys. D’aquesta manera, cal tenir en compte que si abans de la crisi ja hi havia persones que patien per arribar a finals de mes, el fet que el preu del lloguer hagi experimentat un increment molt important en els darrers anys tampoc no ajuda. A més, les dades reflecteixen com aquestes dificultats s’acarnissen amb els sectors més vulnerables de la societat com gent gran o famílies monoparentals, que es veuen abocades a demanar ajudes socials per poder cobrir les seves necessitats més bàsiques.

El que evidencien aquestes dades és que el benestar social ha de ser la principal prioritat del Govern i dels comuns i que no hi ha excuses que valguin. No s’ha d’escatimar en serveis socials i en ajudes i més en una societat tan petita com Andorra, on la cobertura d’aquestes necessitats hauria d’estar més que garantida.

Aquestes xifres han de ser una crida a la reflexió dels polítics perquè el que reflecteixen és que les dificultats per a molts persones encara semblen lluny de desaparèixer.

stats