Opinió 17/09/2019

Quan l'engany el paguem tots

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social és un dels blancs de mentides i enganys, actualment

i
Carles Alonso
2 min

El Dia de Meritxell, amb el discurs de la síndica general i les valoracions dels diferents presidents dels grups parlamentaris representats en el Consell General, vaig tenir la possibilitat de copsar la preocupació –ara no sé si real o només de cara a la galeria– de la majoria de polítics sobre els veritables problemes de la ciutadania andorrana. Tots varen coincidir en dos punts: l'habitatge i un just salari mínim. Les seves dissertacions, que puc o no compartir, van ser molt interessants però vaig trobar a faltar una gran problemàtica que està vivint el país: les trampes a la CASS.

I és que la Caixa Andorrana de la Seguretat Social és un dels blancs de mentides i enganys, actualment. L'entitat ja disposa d'un grup d'inspectors, però són suficients, vist tot el que s'està produint? Que la majoria de ciutadans que treballen honestament en el país, siguin andorrans o residents, compleixin les obligacions tributàries és, fins a cert punt, el que ha de passar. Que a més, aquestes persones siguin les que paguin la CASS dels que estan de baixa o fins i tot, perdoneu que ho digui clar, els o les que enganyen al dir que estan de baixa i fan vida de tarda o nit (que és quan no passen els inspectors pels seus domicilis) és, simplement vergonyós.

Quina solució hi ha a les mentides i als enganys? Poder Immigració hauria de ser més taxatiu a l'hora de permetre autoritzar l'estada en el país, o poder la CASS hauria d'ampliar la seva nòmina d'inspectors per poder passar aleatòriament pels domicilis d'aquelles persones que estan de 'baixa'.

Com sempre, en aquesta societat, després paguen justos per pecadors, com es diu. Però és que els valors que en un principi hauria de tenir qualsevol societat, de respecte, de tolerància es van perdent cada vegada més.

Senyores, senyors, que tots treballem per rebre una retribució econòmica i és molt injust cobrar quan ets un gandul, i encara més injust tenir un permís de residència si l'únic que vols és viure de 'l'aire'.

És un problema, normalment del sud d'Europa, tot i que cada vegada més al nord ens trobem amb més sorpreses. Però ara que ja hem començat un nou curs polític, estaria bé que tant el Govern, com el Consell General i els diferents comuns (encara que al desembre hi hagi eleccions) donessin la importància que correspon a les 'falses baixes'. Segur que ja ho fan, però caldria un pas més, per així intentar que 'els aprofitats i aprofitades' no siguin el cigró que podreixi l'olla, perquè d'ella hem de menjar la majoria.

stats