Opinió 12/03/2018

Un exercici de responsabilitat

És necessari que siguem capaços, tots plegats, d’alçar la mirada i projectar-la més enllà de la immediatesa, per construir una Andorra que no deixi ningú enrere, una Andorra per a tothom.

i
Vicenç Mateu
2 min

Arribem un any més al 14 de març, una data que ens brinda l’oportunitat de reflexionar sobre el camí que hem recorregut els andorrans des que vam aprovar la Constitució. En aquesta ocasió, celebrem el 25è aniversari d’aquest text que, sense cap mena de dubte, va obrir un nou horitzó per Andorra.

Amb el referèndum de l’any 1993 culmina un procés de reforma de les institucions que s’havia iniciat molt abans. Els grans canvis econòmics i socials que havia viscut Andorra a partir de la dècada de 1930 es van anar consolidant durant la segona meitat del segle i empenyien cap a la modernització d’una estructura institucional que poc havia variat en la història: dos Coprínceps sobirans i un Consell General que des de la seva creació al segle XV –l’any vinent en celebrarem el 600 aniversari– ostentava la representació popular, amb unes funcions diverses i no sempre ben delimitades.

La voluntat de reforma es va fer palesa durant els anys 70 del segle XX i, el 15 de gener de 1981, es creava per decret el consell executiu, el primer govern d’Andorra. Si bé les aspiracions dels andorrans eren ja aleshores més altes, la separació del poder legislatiu i el poder executiu és, possiblement, un pas decisiu cap a la redacció d’una Constitució del Principat, que hauria de dotar Andorra d’una identitat jurídica clara.

La Constitució reconeix la sobirania del poble andorrà que, ara fa vint-i-cinc anys, va decidir prendre les regnes del seu futur. Perquè sobirania és, per damunt de tot, un exercici de responsabilitat. Això és vàlid per als poders públics, ben definits per la Carta Magna tal com pertoca en un Estat modern, democràtic i de dret. Però ho és sobretot per als ciutadans que, des dels àmbits respectius, contribueixen a dibuixar l’Andorra d’avui i del demà.

Una Andorra que, gràcies a la Constitució, s’obre al món i es mostra decidida a participar, d’igual a igual, tot i que lògicament en la mesura de les seves possibilitats, en les causes comunes de la humanitat. La Constitució del Principat d’Andorra és una Constitució contemporània que, a més de recollir els drets i llibertats dels ciutadans, es preocupa per les generacions futures i manifesta el compromís amb el medi ambient.

Vivim en un país que és un miracle de saviesa històrica i un petit tresor entre muntanyes. Possiblement, un dels reptes més importants que encarem en el present és la gestió sostenible dels nostres recursos -materials, però també socials i de convivència-, amb la voluntat de preservar un benestar que no es mesura només amb xifres. Per això és necessari que siguem capaços, tots plegats, d’alçar la mirada i projectar-la més enllà de la immediatesa, per construir una Andorra que no deixi ningú enrere, una Andorra per a tothom.

Amb l’orgull de poder celebrar aquest vint-i-cinquè aniversari des de la institució del Consell General, òrgan representatiu del poble andorrà, us desitjo a tots una molt bona festa de la Constitució.

stats