Opinió 07/10/2018

Els fonaments trontollen

La sortida no sé quina serà però el què està clar és que l’estructura de l’Andorra actual ja no és viable

i
Francesc Robert
2 min

Fa cosa d'uns deu quinze anys solia comentar que l'Andorra que coneixem avui, que l'estat i l'estructura administrativa que tenim ara i que, i especialment això, a la sobirania que té Andorra com la que té avui li quedava com a màxim quinze anys si no canviaven les coses. Em referia a un canvi en la manera de fer del Govern, a un canvi en el model econòmic i sobretot a un canvi en l'actitud. Passa el temps i les coses no tenen pinta de canviar. Un Govern amb baixades de pantalons contínues amb els veïns, especialment amb els dels sud, i no parlo de res en concret sinó d'una manera de fer continuada i constant, és cert que el Govern actual ha accentuat aquesta manera de fer, però és una constant.

Una economia basada amb molt pocs sectors. Dels tres sectors principals, turisme de neu, comerç i financer, només s'aguanta amb plenes garanties el primer i resulta que és el més estacional i el que més depèn de la climatologia. A aquests dos factors, l'actitud servil del Govern i uns sectors econòmics fràgils, i hem de sumar una estructura d'estat immensa per la petitesa del nostre país, immensa i a vegades irracional amb uns costos que difícilment podrà suportar la nostra producció econòmica normal per molt que paguem impostos. Un percentatge molt important de la població activa treballa al sector públic i ni tan sols hi ha un estancament en el creixement dels empleats públics sinó que estem davant d'una xifra que creix.

Ens omplim la boca de plans estratègics, de discursos que en definitiva són només relat i poca cosa més. Qualsevol observador veuria que això no és sostenible si no s'apliquen mesures. I què passarà quan això ja no sigui sostenible? Serà viable un estat sobirà homologat internacionalment? Que passarà amb tots els funcionaris quan l'estat ja no sigui capaç de pagar i les fonts de finançament siguin inexistents? Què passarà si només ens quedem amb un sector estratègic totalment estacional i lligat a la climatologia? La sortida no sé quina serà però el què estar clar és que l'estructura de l'Andorra actual ja no serà viable. I si fa més d'una dècada deia que ens quedava un màxim de trenta anys ara ja queda poquet. Espero que no passi però, temps al temps perquè els fonaments ja fa dies que trontollen.

stats