Opinió 02/06/2019

Govern paritari ≠ polítiques igualitàries

Per aplicar mesures de caràcter feminista no n'hi ha prou amb ser dona, cal estudiar la teoria

i
Tatiana Navarro
2 min

- Felicitats, ha tingut una feminista ben sana. Segur que serà una molt bona lluitadora contra el sistema patriarcal.

- Mama, el conte de la ventafocs és una oda a la figura femenina passiva, on la noia pateix una situació d'esclavitud i, no només és incapaç d'agafar la iniciativa per marxar, sinó que la seva solució és anar al ball que fa el príncep per escollir una dona com si fos la fira del bestiar. Amb el pla d'enamorar-lo, pot anar a palau a no fer res més que tenir fills, que és l'única ocupació que pot tenir.

- De veritat papa que no em vols deixar sortir perquè la meva faldilla és massa curta i em poden fer qualsevol cosa i pensar que soc una 'guarra'? Això és cultura de la violació. En comptes de posar la culpa a sobre meu, no seria millor ensenyar què és el respecte a aquells que dins la societat s'identifiquen com a homes i que el patriarcat els dona una posició privilegiada per damunt de la meva?

- Ara que ja he acabat la carrera, intentaré entrar a una empresa liderada per dones, així segur que no hi ha cap mena de discriminació i podré treballar en un ambient lliure de sexisme i on es respectin els meus drets com a persona treballadora.

Si un executiu paritari comportés unes polítiques feministes, aquestes serien situacions que es viurien dia a dia. Però oh, sorpresa, els coneixements en feminisme no venen per generació espontània i, en tant que tots hem crescut en una societat masclista, tots estem impregnats de pensaments i estereotips.

Desconec quant saben els i les noves ministres –sí que una d'elles forma part d'un col·lectiu– i és de rebut deixar els 100 dies de gràcia per demostrar què volen fer. Però, igual que van nomenar a Obama Premi Nobel de la Pau sense demostrar que les seves polítiques anaven encarades a posar fi a la violència, donar per fet que un govern paritari anirà acompanyat de polítiques feministes, i més quan per sobre de les persones hi són els diners i els beneficis empresarials, és donar rèdit injustificat a un executiu que tan sols ha celebrat un consell de ministres.

stats