Opinió 18/12/2017

L'hòstia!

A Catalunya han viscut, i estan vivint, en una mena de món parlamentari a l’inrevés: els dos partits menys votats són els que més han manat a Catalunya els dos darrers anys

i
Francesc Robert
2 min

Aquest dijous fan eleccions a la veïna Catalunya i, al marge de les valoracions de si són legítimes o il·legítimes, de si el famós 155 de la Constitució espanyola té sentit o no, si és dictatorial o no, el què està clar és que està ben demostrat que a Catalunya les eleccions funcionen al revés que a la resta del món mundial. A Catalunya es vota com a tot arreu però els resultats s’apliquen de forma inversa que a la resta del món democràtic, o del món amb sistemes parlamentaris, perquè això de la democràcia té significats dispars segons en boca de qui es digui, és com allò de l’estat de dret que ja no sé ben bé què vol dir.

En fi, m’explico. Qui ha marcat l’agenda política des dels indicis de la legislatura que s’acaba fins el mes d’octubre? Qui va vetar Artur Mas com a president? Doncs la CUP, és a dir el grup més minoritari del Parlament català. I va marcar l’agenda amb contundència i a vegades amb una certa intransigència, això sí coherents amb el seu programa i el seu ideari. I qui ha marcat l’agenda política i ha marcat les pautes de govern i de gestió dels darrers dos mesos? Doncs el PP amb l’aplicació exhaustiva del seu famós 155. El PP que, recordem-ho, ha estat durant aquesta legislatura el segon partit menys votat de l’arc parlamentari català. També ho ha fet amb plena coherència amb el seu ideari polític, cent per cent coherents. Així que a Catalunya han viscut, i estan vivint, en una mena de món parlamentari a l’inrevés. Els dos partits menys votats són els que més han manat a Catalunya els dos darrers anys. A més han manat els dos partits que, al meu entendre, es troben als extrems de cada bloc ideològic en l’eix independentista/unionista i en l’eix dreta/esquerra. Vaja, per llogar-hi cadires! En fi, amics de Catalunya, voteu, i feu-ho a consciència, però tingueu present que en aquest món a l’inrevés guanyar no serà garantia de res i us podeu trobar que continuïn manant els menys votats, ja sigui d’un extrem o de l’altre. Si tornés a passar ja seria l’hòstia i us ho haureu de fer mirar!

stats