L'increment dels sous segons l'IPC

L'executiu té eines per controlar si s'aplica la mesura aprovada per l'anterior govern

Mentre que les organitzacions sindicals mantenen que algunes empreses incompleixen l'ordre de l'anterior govern demòcrata d'incrementar els salaris bruts inferiors als 24.000 euros anuals, des de la patronal CEA s'afirma que no s'ha rebut cap queixa i que dubten que s'estigui produint aquesta problemàtica. No hauria de ser així però un cop més les visions dels empresaris i dels treballadors divergeixen davant d'una mesura que té molt poca incidència, ja que es tracta d'un augment salarial del 0,7% (l'IPC) i només per a les nòmines que se situen en la franja mitjana baixa.

Seria una llàstima que hi hagi empreses que ignorin aquesta obligació, però no es pot descartar que sigui així. El PS acaba de presentar una pregunta al nou govern per la que serà la primera sessió del Consell General d'aquesta legislatura, on es reclama "com està realitzant (...) el control del compliment de l'obligació establerta al pressupost del 2019 d'aplicar l'IPC del 2019 als salaris globals bruts que, en còmput anual i per a la jornada legal ordinària de treball, siguin inferiors a 24.000 euros" i, en segon lloc, si "s'ha rebut alguna denúncia de casos on no s'hagi complert aquesta disposició".

Aquesta és una de les mesures urgents que va decidir el gabinet Martí per contrarestar el malestar popular que va fer sortir al carrer a centenars de persones contra les lleis laborals i la reforma de la funció pública. Seria criticable que malgrat que es tracta d'una mesura amb molt poc efecte sobre les economies familiars, no s'apliqui en tots els casos. L'executiu té eines per controlar-lo i s'ha d'exigir que sigui així, perquè no pot quedar en paper mullat una decisió de caràcter electoral però que va ser aprovada pel consell de ministres.