Opinió 10/12/2015

L’aspirant Farré i el vial de Sant Julià

Fóra bo que l’exconseller general Farré ens expliqués el motiu pel qual va contribuir, amb el seu vot favorable, que es prioritzés el Dos Valires per davant del desviament lauredià

i
Josep Roig
2 min

“Prioritzar la construcció del túnel dels Dos Valires respecte del desviament de Sant Julià va ser un gran error”. La frase no és meva, és del Sr. Albert Pintat, excap de Govern. La va pronunciar en una entrevista ara fa quatre anys. Llavors atribuïa a “interessos de polítics liberals de les valls centrals” el fet que es prioritzés la construcció del túnel que uneix Encamp i la Massana per davant de la variant laurediana. En aquella mateixa entrevista, Pintat afegia que els 200 milions de deute generats per la construcció dels Dos Valires “ens han desequilibrat a tots” i “ara paguem la factura d’una obra dificilíssima” que ell mateix va acceptar.

La franquesa de Pintat contrasta amb la lleugeresa de l’actual aspirant a cònsol major a Sant Julià, el Sr. Joan Albert Farré, a qui els darrers dies hem pogut escoltar donant suport a les decisions del Sr. Josep Pintat com a conseller general del grup parlamentari liberal. Han trobat un “boc expiatori” per culpar el Govern dels efectes d'una decisió que ells mateixos van contribuir a prendre i de la qual en són també responsables.

L’estrip econòmic en les finances del nostre petit estat per culpa d’haver tirat endavant el túnel dels Dos Valires és un dels motius principals pels quals el desviament de Sant Julià ha nascut castrat d’un tram vital, el que va fins al pont de Fontaneda, convertint la variant en inoperant perquè no compleix la seva finalitat de millora de les connexions viàries i del flux circulatori al sud del país.

Fóra bo que l’exconseller general Farré ens expliqués el motiu pel qual va contribuir, amb el seu vot favorable, que es prioritzés el Dos Valires per davant del desviament lauredià. I fóra bo també que aclarís si hi tenia algun altre interès que no coneixem.

És certament il·lògic, fins i tot irònic, que algú que es presenta davant la ciutadania com a defensor dels lauredians hagi perjudicat de forma evident la nostra parròquia i el país en el seu conjunt, prioritzant una obra que no era prioritària per davant del desviament de Sant Julià. El Sr. Farré sabia que el cost desproporcionat dels Dos Valires impediria la finalització del vial lauredià en un termini raonable. El Sr. Farré sabia que amb l’execució a mitges de la variant laurediana condemnava la vila a un caos circulatori quasi permanent. I sabia que prioritzant els Dos Valires condemnava la vila a un complicat i indigest nus de comunicacions que esberla Laurèdia en dues meitats. I sabia també que prioritzant els Dos Valires castigava la vila a patir soroll i pol·lució.

Tot allò que el Sr. Farré toca es converteix en deute. En un llast per a les finances públiques. Ho ha fet com a conseller general, com a membre del consell d’administració de Camprabassa -contribuint a deixar al límit les arques del Comú- i pot tornar a fer-ho si arriba a ser cònsol.

stats