Opinió 01/02/2017

L’efecte papallona

És penós que personatges analfabets s’emportin portades de revistes i que les seves opinions siguin protagonistes de les xarxes socials

i
Josep Estañol
3 min

El passat divendres el diari ‘La Vanguardia’ es feia ressò d’unes declaracions de l’escriptor nord-americà Philip Roth a ‘The New Yorker’. A propòsit del nou president dels Estats Units deia el següent: “He sentit alarma com a ciutadà amb els governs de Richard Nixon i George W. Bush. Però qualssevol que fossin les limitacions en el seu caràcter o intel·lecte, no eren tan humanament pobres com és Trump: ignorant del govern, de la història, de la ciència, de la filosofia, de l’art, incapaç d’expressar o reconèixer els matisos de la subtilesa, desproveït de tota decència i fent servir un vocabulari de 77 paraules que és millor anomenar imbecil·litat que anglès”.

Pensar que persones com aquesta tenen delegades algunes de les decisions més transcendentals per als humans i per al planeta fa por. Negacionista del canvi climàtic, indiferent amb els drets humans, condescendent amb la discriminació racial, masclista insultant, irrespectuós amb els desvalguts..., tot amb un to groller i de mal gust que fa sentir vergonya aliena. Es diria que és un producte engendrat per l’última generació d’impressora 3D després d’empassar-se hores de teleporqueria.

En una setmana al capdavant de la política de la major potència del món, ha suscitat polèmica amb tot allò que ha dit o signat, ha provocat els seus veïns, s’ha distanciat d’aliats, ha donat l’esquena als desafavorits i ha amenaçat empreses i institucions sense miraments.

Aquest home sembla no conèixer els límits i, pel que es comença a veure, és infantil esperar que els col·laboradors puguin fer de contrapès perquè, naturalment, han estat elegits per la seva fidelitat i per sintonia amb aquella frívola i personal línia d’actuació.

Tot un exemple de l’eficiència que s’espera d’un home d’empresa... Però la política va més enllà d’un compte de resultats. El temps dirà si la visió empresarial de la cosa pública no desferma la caixa dels trons i obre els ulls dels ciutadans que li han dipositat la confiança. També de la gent que fora de les fronteres del país observa amb preocupació com enderroca ponts i es tanca portes davant la comunitat internacional. I de tots aquells que són testimonis muts de la influència que per tot arreu s’escampa des del país americà.

L’efecte papallona de la vulgaritat em planteja una reflexió menys superficial: em pregunto si l’entorn del món en què vivim és el més adient per a la formació, si els models socials que se’ns mostren a diari són els més indicats i si no és preocupant que els miralls de tanta gent siguin els que mostren algunes pantalles o pàgines de paper cuixé.

Fa llàstima comprovar quins són els programes més vistos de la graella de televisió i com ens envaeixen sèries que són completament alienes al que veiem en la nostra vida quotidiana; és penós que personatges analfabets s’emportin portades de revistes i que les seves opinions siguin protagonistes de les xarxes socials.

Fa uns anys vaig llegir en una samarreta de platja un missatge que sovint m’ha servit per explicar el que vull dir amb aquestes línies. "Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people".

Aquestes paraules que, malgrat no ser del tot segur, s’atribueixen a la Primera Dama Eleanor Roosevelt (quina casualitat!), venen a ser un clam contra la vulgaritat: les persones cultes comenten idees; les persones corrents parlen de coses; mentre que la gent vulgar parla de l’altra gent.

En democràcia, una persona és un vot; i la suma de vots determina la majoria, que és qui, d’acord amb el sistema electoral, en tria els representants. La Cultura en majúscula hauria de reaccionar i procurar-se una majoria crítica, informada i responsable.

No cal esmerçar grans esforços per fer-nos una idea de com estan avui les coses, però cada vegada costa més aïllar-se i aïllar aquesta vulgaritat. L’exemple del president electe dels Estats Units no ens ho posarà gens fàcil.

stats