Opinió 06/05/2016

L’home que va entrevistar Bin Laden

L’interès de John Miller per entrevistar a Bin Laden sorgeix arran del primer atac terrorista contra les Torres Bessones l’any 1993, en què l’explosió d’un camió bomba va matar sis persones i en va ferir a més de 100

i
Sara Canals
3 min

El passat 2 de maig va fer cinc anys de l’execució d’Osama Bin Laden. Per tal de commemorar aquesta fita, el 'National 9/11 Memorial Museum' va organitzar una xerrada amb John Miller, director de la unitat d’Intel·ligència i Antiterrorisme del Departament de Policia de Nova York i exdirector adjunt d’Afers Públics de l’FBI. Però Miller, periodista d’ofici, és també conegut per haver estat un dels pocs reporters a entrevistar Osama Bin Laden l’any 1998.

Ho va fer a Afganistan, al cim d’una muntanya a prop de la frontera amb Pakistan, acompanyat de l’operador de càmera Rick Bennet. Miller, aleshores periodista per a la televisió americana ABC News, mai no s’hauria imaginat que aquell maig de 1998 es reuniria amb el terrorista més temut de tota la història. Gairebé 20 anys més tard, tinc l’oportunitat d’escoltar la seva experiència.

L’interès de John Miller per entrevistar a Bin Laden sorgeix arran del primer atac terrorista contra les Torres Bessones l’any 1993, en què l’explosió d’un camió bomba va matar sis persones i en va ferir a més de 100. L’atac es va atribuir a l’organització terrorista al-Qaeda i Miller volia entrevistar-ne al seu fundador, Osama Bin Laden. Al cap d’uns mesos d’insistència, Miller va rebre el vistiplau d’ABC News.

“Em vaig haver de desplaçar a Londres per parlar amb una mena de relacions públiques de Bin Laden. Amb un anglès perfecte i amb un fusell AK-47 recolzat a la paret, em va recitar les condicions—per cert, innegociables—per a l’entrevista” explica Miller. “En primer lloc, al-Qaeda vol les preguntes per avançat. En segon lloc, no hi haurà intèrpret durant la trobada, així que no hi haurà preguntes addicionals i l’entrevista es traduirà de tornada als Estats Units. I en tercer lloc, no podreu gravar imatges de recurs.”

Amb un toc d’humor, Miller afegeix: “Tot i que no és l’estil d’ABC News, vaig limitar-me a enviar el qüestionari amb les preguntes habituals que es fan en una primera entrevista: està preocupat que el puguin capturar o matar? Ha matat alguna vegada? Va planejar el bombardeig del World Trade Center el 1993? Va planejar matar el Papa? I a Bill Clinton? Quin és el seu missatge per a Amèrica?”

Mesos més tard, John Miller i Rick Bennet van viatjar a Pakistan, des d’on van creuar la frontera per arribar a Afganistan i trobar-se amb Bin Laden. “Tot i que no ens permetien gravar imatges, al-Qaeda va orquestrar una gran celebració per a la trobada. Bin Laden va arribar en un comboi rodejat dels seus homes, que no paraven de cridar i llançar trets enlaire.” Miller no va entendre res durant tota l’entrevista i ens explica que el to de veu de Bin Laden era planer i tranquil. Però en arribar a Nova York i traduir-ne el contingut, les seves respostes eren contundents: “Bin Laden declarava la guerra als Estats Units i alertava d’un atac terrorista a territori americà. Deia que en sentiríem a parlar a tots els mitjans”. Miller explica que l’entrevista es va emetre, però no va cridar gaire l’atenció: el nom d’Osama Bin Laden era gairebé desconegut per al públic.

L’11 de setembre de 2001, l’equip d’ABC News va recuperar la transcripció de l’entrevista amb Bin Laden. “A mesura que rellegíem les seves respostes, veiem que totes les peces quadraven. Es podia tractar perfectament d’una entrevista feta el dia anterior de l’atemptat”. El 2 de maig de 2011, Miller va celebrar l’execució de Bin Laden amb una ampolla de Jack Daniels i un cigar--un comentari que va ser força aplaudit pel públic.

John Miller va concloure l’acte comentant els recents atacs terroristes a París i Brussel·les i les mesures que s’emprenen des del Departament de Policia per protegir Nova York, com, per exemple, l’increment d’agents de policia armats que hi ha tant als punts més turístics de la ciutat com al transport públic.

stats