Opinió 07/04/2018

Meritxell Carlemany

No tinc cap dubte que els petits maldecaps que haurem de suportar en les properes setmanes serviran per fer de nou un pas important vers l'Andorra del nostre futur

i
Marc Ballestà
2 min

Acabada la Setmana Santa, un dels moments de major afluència de turistes al nostre país, s'han iniciat (per fi) les obres de remodelació de l'avinguda Meritxell per fer-la, ara sí, una veritable zona per a vianants. En aquest període, coincidiran també les obres de remodelació de l'avinguda Carlemany, tram ja tenia aquesta feina força avançada.

És bo que en aquest moment agafem una mica de perspectiva (retrovisor en diria algun malpensat) i recordéssim els inicis d'una de les apostes més importants i qüestionades del nostre país. Cal ser justos i donar el mèrit a qui correspon, i si avui dia podem parlar del fet que, finalment, tindrem un gran eix per a vianants al centre del nostre país és perquè en el seu moment els cònsols d'Escaldes-Engordany (el menor també, ara que es vol defenestrar la seva figura) se la van jugar i van prendre una decisió en la què creien i es van mantenir ferms, malgrat que en aquell moment no va ser gens fàcil. Ja gairebé ningú recorda la pressió exercida per part de comerciants, empresaris, veïns i altres poders fàctics, en una campanya de rebuig i atacs als cònsols que molt pocs en aquest país haurien aguantat. I d'exemples de marxes enrere d'aquest tipus en tenim un munt.

També cal reconèixer que l'actual comú de la capital va fer bo aquest plantejament i va apostar clarament per donar continuïtat a aquesta iniciativa, també fent front al mateix tipus de pressions però de menor intensitat vists els resultats ja palpables dels veïns del nord. Ara bé, és ara quan el comú de la capital qui assumeix els majors riscos en tirar endavant un projecte de remodelació total amb un abast i terminis molt ambiciosos i amb el repte de deixar remodelada per molt de temps (esperem) la principal via de captació de visitants del nostre país. I aquest tipus de decisions tampoc són gens fàcils.

El projecte que ara s'inicia servirà per a moltes coses. Per demostrar al 100% l'aposta del nostre país per fer aquesta zona per a vianants. Per unificar arquitectònicament una via que, si bé pertany a dues parròquies diferents, no tenia cap mena de sentit per als nostres visitants que perdessin la continuïtat que ara finalment se li dona. Per fer una aposta clara pel nou concepte de turisme de compres pel qual ha d'optar el nostre país: aquell que permet gaudir d'una bona experiència de compra, lleure i tranquil·litat. Per canviar els hàbits de desplaçament i d'ús del vehicle que tenim: uns canvis que ja fem quan sortim del nostre país i ens adaptem a situacions similars que ens trobem a les principals ciutats del món.

No tinc cap dubte que els petits maldecaps que haurem de suportar en les properes setmanes serviran per fer de nou un pas important vers l'Andorra del nostre futur.

stats