Opinió 21/01/2018

Qui m’explica el món a Internet?

A quina velocitat? En quin ordre? Per a quins interessos?

i
Roser Porta
2 min

La quantitat de notícies, opinions, reaccions, terratrèmols i enrabiades que generen les accions o les intencions de Donald Trump és tan gran que unes i altres queden superades contínuament per d’altres cada cop més sorprenents, cada cop més bèsties. El ritme impedeix que les païm bé, que les puguem arribar a analitzar amb una mica de calma. Segurament això ja està planificat així, perquè no processem gaire el desastre que significa tot plegat. Naomi Klein diu que “el gran xou de Trump”, les seves declaracions racistes, masclistes i tota la muntanya de provocacions, està muntada expressament “per distreure la societat d’allò essencial”: els grans canvis i moviments de les grans indústries i companyies, canvis de legislació, privilegis nous, noves maneres de repartir-se el mercat...

El mes passat els mitjans van informar que Trump pretenia acabar amb la neutralitat d’Internet, una notícia que no sé si ha durat gaire temps en l’aire ni ha generat gaires anàlisis per al gran públic més enllà de la setmana que va sortir.

Què vol dir acabar amb la neutralitat d’Internet? La mesura de Trump pretén tenir una Internet amb diverses velocitats: qui més paga, més ràpid apareix en els cercadors. Els grans proveïdors d’Internet, que s’anomenen ISP, segons llegeixo a ‘La Vanguardia’, poden manipular el tràfic a Internet amb intencions econòmiques o per censurar continguts segons la seva conveniència o la dels seus clients (com ara Faceboook o Google). Albert Molins explica en aquell diari que aquesta mesura és un drama segons l’Associació d’Internatues perquè “dona màniga ampla a les operadores telefòniques de cable dels Estats Units per monetitzar i controlar el que veuran i faran els internautes americans, en funció dels seus interessos corporatius i comercials.”

Per algú que ha vist i utilitzat un radiocasset, un fax, una màquina d’escriure i que, fins i tot, llegeix revistes de paper (que pertanyen a grups empresarials amb noms i cognoms) però que no renega del progrés -no em confongueu amb un diplodocus-, resulta si més no desconcertant. Qui crea, controla i difon els continguts a Internet? A quina velocitat? En quin ordre? Per a quins interessos? Quins noms i cognoms té? Qui m’explica el món a Internet?

stats